Юлиан Войнов: Валутната криза в Турция може да прерасне в банкова

Най-вероятно ще бъдем свидетели на увеличаването на турския внос в България и обратното, коментира икономистът

Поради обезценяването на турската лира най-вероятно ще бъдем свидетели на увеличаването на турския внос в България и обратното – забавяне на българския износ към Турция, което от началото на годината вече е факт. Това коментира икономистът Юлиан Войнов в предаването "12+3", който анализира драстичния срив на турската лира.

Турският президент Реджеп Ердоган се опитва да използва своята политическа популярност за решаване на проблеми, които не могат да бъдат решени с политически мерки, категоричен е Юлиан Войнов. По думите му, от доста време турската икономика прегрява и има всички симптоми на прегряване, но това се дължи на политически грешки:

"Действия, предприемани от неговото правителство, и най-вече от неговото разбиране, че повишаването на лихвите води до повишена инфлация, което всъщност е точно обратното, и противоречи на всякаква икономическа логика. Да накараш хората да продават валутата си, за да спасяват лирата, при условие че има огромен недостиг на резерви в самата турска икономика, при условие че турската икономика се финансира изключително много от чуждестранен капитал, който в момента се изтегля, това просто е, бих казал, див популизъм, който със сигурност няма да реши тези проблеми, които има Турция в момента".

Когато една валута се обезценява, първата възможна реакция е увеличаването на лихвите, посочи икономистът:

"Миналата седмица, когато започна по-силна девалвация на лирата, се очакваше, че Централната банка ще увеличи лихвите с 200 базисни пункта, след това в петък се говореше за 500 базисни пункта, вече се говори за 1000 базисни пункта. Всъщност ние виждаме точно обратното – Ердоган и неговата икономическа политика се е фиксирала на това, че турската икономика трябва да расте с бързи темпове, поради което лихвите трябва да са ниски".

Според Войнов прегряването на турската икономика е в основата на обезценяването на турската лира и това прегряване ще доведе до рецесия: "Това категорично не се разбира от Ердоган, напротив, той смени експертите си, на които разчиташе до 2016 година в Министерство на финансите и в Централната банка, със свои роднини и протежета".

Юлиан Войнов е на мнение, че моментът, когато Турция е могла да реагира с увеличаване на лихвените проценти, вече е отминал и прогнозира, че валутната криза може да прерасне в банкова:

"В момента виждаме, че тази валутна криза от миналата седмица започва да се прехвърля върху банковите баланси. Много скоро най-вероятно ще се разрази и банкова криза, тъй като не само че населението ще започне да обръща турските си лири в чуждестранна валута, но ще започнат най-вероятно да се теглят и влогове от банките. При всички случаи в някакъв момент, ако наистина у управляващите надделее икономическата мисъл, може би ще се стигне до някакви ограничения по износа на капитали, което всъщност е основната причина външните инвеститори да се опитват в момента всячески да изтеглят парите си – именно, за да предотвратят тяхното блокиране и оставане в Турция при налагане на капиталови ограничения".

 

 

Станете почитател на Класа