Бундесбанк предупреждава за криза

Централният банкер на Германия Йенс Вайдман е предупредил кабинета за нарасналите рискове от охлаждане на икономиката на правителствено заседание на 6 юли. Това съобщи вчера германският бизнес всекидневник „Ханделсблат", цитиран от Ройтерс.

Германската централна банка Бундесбанк (Bundesbank) миналия месец понижи прогнозите си за икономическия растеж на страната за текущата година. Институцията посочи, че опасенията за търговията и политиката са направили перспективите за все още силната германска икономика по-несигурни.

През юни Бундесбанк прогнозира растеж от 2 на сто за 2018 година, което е доста под прогнозата за 2,5 на сто, оповестена през декември, информира БТА.

Вайдман е предупредил кабинета да се подготви за по-тежки времена, посочва „Ханделсблат", позовавайки се на правителствени източници.

На заседанието в началото на месеца, в което той е участвал като гост, централният банкер е заявил, че правителството ще трябва да се намеси, когато настъпи новият спад. По думите му също така Европейската централна банка едва ще успее да реагира, а за нормализиране на паричната й политика ще е необходимо повече време.

Станете почитател на Класа