Испанските фермери - жертви на търговската война

Фермерите от най-южните части на Испания, провинция Андалусия, са сред първите „жертви" на търговската война между САЩ и ЕС след като американският президент Доналд Тръмп повиши значително митата за внос на маслини от теритоята на ЕС, съобщава DW.

„Митата върху маслините нанасят огромни щети върху земеделието на Андалусия", разказва местният жител Антонио Фернандес и дори темата не изскача от съзнанието докато гледат финалните мачове от световното първенство по футбол.

AgroSevilla е един от най-тежко пострадалите от търговската война испански кооперативи. Компанията е най-големият износител на испански маслини, а най-големият му пазар до момента е бил САЩ. Продуктите му са много популярни в САЩ, но откакто Тръмп увеличи вносните мита продажбите директно се стопиха наполовина, се казва в репортажа на DW. В резултат 50 човека вече загубиха своята работа в AgroSevilla, а останалите работници са силно разтревожени.

„Ние сме ядосани и се страхуваме. Аз не мога да спя добре и не спирам да мисля какво може да се случи с нас. Моето семейство изплаща жилище и разчита на моята заплата, така че ситуацията е огромно бреме за нас", заявява пред DW Инмакулада Венаско, служител на AgroSevilla.

„САЩ винят Испания за дъмпингови цени. Конкретно, че продаваме маслините по-евтино от калифорнийските маслини. Тръмп казва, че просто помага на американските фермери. Ние сме конкурент на фермерите в САЩ, защото произвеждаме по-евтино, по-здравословно, в големи количества и имаме повече разновидности маслини, спрямо произвежданите в Калифорния", коментира Габриел Редондо, президент на AgroSevilla.

До момента потърпевш от търговската война и то предимно на САЩ с Китай бяха предимно американските фермери. Както „Икономист" вече писа производителите на соя са основните потърпевши."Първите реакции, които наблюдаваме и то в резултат на търговската война между САЩ и Китай, а не толкова между САЩ и ЕС е, че американската соя вече се продава с 50 долара на тон по-
евтино спрямо соята, която се произвежда в Бразилия. Щатската вече върви по 330 долара за тон, а произведената в Бразилия – 380 долара за тон. Това е директен ефект върху американските
фермери, които са най-потърпевши", коментира пред "Икономист" Божидар Иванов от Центъра за изследвания в земеделието. Той припомни, че САЩ и Бразилия са най-големите производители на
соя в света, а разликите в цените между тях ясно показва, че търсенето на суровината от Бразилия е нараснало рязко след обявената търговската война. Една трета от соята в световен мащаб се потребява от Китай.
"След като САЩ въведе мита за редица стоки, а ЕС отговори с контра-мита пряка последица е, че САЩ вече не е първи износител на соя в света, има и отражения за пазара на ЕС. В ЕС се засилиха доставките на соя от Аржентина и намаляха тези от САЩ", коментира пред "Икономист"и Антонина Белопитова, анализатор на Софийската стокова борса.
Белопитова добави още, че фермерите в САЩ трупат сериозни загуби и заради търговската война на щатите с Китай по отношение на царевицата. До момента те са били основен доставчик за пазара
на Китай с царевица, но сега постепенно започва тяхната замяна.
Хранителният бранш в ЕС също се готви за песимистичен сценарий в следствие на започналата търговска война със САЩ. "Много съжаляваме за политиката на Тръмп. За съжаление ЕС се
съпротивлява със същото оръжие – вдигане на митата и става война. Безспорно хранителна индустрия на ЕС ще е жертва на тази война и много скоро ще видим конкретните проявления. Това вече го видяхме със санкциите, които си размениха ЕС и Русия в предходните години. Браншът в ЕС бързо бе принуден да намери нови пазари, но да в момента сме много притеснени за последствията", коментира Мела Фреуен, генерален директор на сдружение "Храни и нипитки Европа".

Станете почитател на Класа