Тристранна среща за газа за Европа

Вицепрезидентът на Европейска комисия, отговорен за Енергийния съюз Марош Шефчович свика тристранан среща с Русия и Украйна, на която ще бъде обсъден дългосрочният транзит на газ за Европа, съобщиха от Комисията.

Тя ще се състои на 17 юли в Берлин. От руска страна участие в нея ще вземе енергийният министър Александър Новак, а украинска – външният министър Павло Климкин. Срещата ще бъде закрита за медиите, но Марош Шефчович ще даде брифинг за медиите.

„Конструктивното и стабилно коопериране между Русия и Украйна в енергийната сфера е от изключително значение за двете страни и за Европейския съюз. Неразделима част от него е продължаването на транзита на руски газ през Украйна, по стабилен, предвидим и търговски начин. Преговорите, които предстоят са сложни и изискват много голямо внимание и конструктивен ангажимент. Както се доказа в миналата, тристранният процес е най-ефективната платформа за търсене на приемливо решение по газовите въпроси и по транзита на газ през Украйна след 2019 г.", коментира Шефчович преди срещата.

Станете почитател на Класа