Забавяне на растежа в Италия

Италианският икономически растеж вероятно ще отслабне през следващите месеци, заяви в петък националният статистически институт Istat, цитиран от агенция Ройтерс.

В своя редовен месечен икономически бюлетин Istat посочи, че съставният водещ показател, определян от италианската статистика, е регистрирал още едно забавяне, потвърждавайки сценария за намаляване на темпа на икономически растеж.

Трябва да се има предвид, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Италия нарасна през първото тримесечие с 0,3% спрямо края на предходната година, когато се повиши с 0,4 на сто. На година база БВП пък нарасна с 1,4%, отбелязвайки най-слабо повишение от първото тримесечие на 2017-а година.

По-рано тази седмица министърът на икономиката Джовани Триа също заяви, че досегашната прогноза за икономически растеж от 1,5% през настоящата година ще трябва в скоро време да бъде ревизирана надолу предвид по-слабия износ и забавянето на промишленото производство.

Междувременно Istat представи по-добри от очакваното данни за италианските продажби на дребно през месец май. Според тях търговията на дребно нарасна през май с 0,8% на месечна база, заличавайки спад с 0,6% през април. На годишна база продажбите на дребно пък се повишиха през май с 0,4% след техен спад с цели 4,6% месец по-рано.

Станете почитател на Класа