Депутати се хванаха за гушите заради акциза върху бездимните цигари

ГЕРБ планира драстичен скок на цената на бездимните цигари с предложение за вдигане на акциза им от октомври. Според производителите кутията от пет лева ще надхвърли 10. В кулоарите на парламента депутати от управление и опозиция завързаха сериозен спор, дали новият акциз е законен, предава Нова телевизия. "Това, което предлагаме е в полза на държавния бюджет.

 

От януари до май бюджетът е загубил близо 15 милиона от акциза на нагреваемите тютюневи изделия. Конвенционалните цигари се облагат със 109 лева на 1000 къса. А нагреваемите тютюневи изделия се облагат с 1.85 на кутия", каза депутатката от ГЕРБ Евгения Ангелова.

 

"Няма да го подкрепим. Не може мотив за промените да са някакви 15 милион,а в бюджета. Тези изделия са по-безвредни. Нито му е времето, нито му е начина за тези промени. Те са в нарушение на член 16 за публичните финанси. Не може една група народни представители да са се събудили сутринта и да са си казали по-малко са приходите", каза Георги Търновалийски от БСП. Борис Ячев от НФСБ заяви, че ще подкрепят промените по две причини.

 

"Първата е финансовата. Ние сме част от мнозинството и носим отговорност за бюджета да е пълен. На второ място НФСБ винаги е било за по-строг контрол на тютюневите изделия във всичките им разновидности. Тезата, че тези цигари са по безвредни не вярно", каза той. "Няма да подкрепим проекта. ЕК минава на един друг принцип - докато не е доказано, че са еднакво вредни, нека да ги популяризираме повече. Затова се дава и диферинцирана ставка. По този начин ЕК дава път на здравето. Тези 15 милиона, които ще се вкарат в бюджета с новия акциз, не е сигурно дали ще отидат всичките в образованието", каза на свой ред Александър Сиди от ВМРО. "Това е косвен данък.

 

Не би трябвало да има драма с въвеждането му. Важното е да се реагира. Говори се за 15 милиона, но само за първите шест месеца. За цяла година те са 30. Тук лобизъм няма. Единственият лобизъм е за държавния бюджет", категорична бе Ангелова.

Станете почитател на Класа