ОПЕК увеличава добива на птрол

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) успя да постигне компромисно решение за увеличаване „на хартия" на добивите на петрол с около 1 млн. барела на ден, но реално с около 600 хил. барела от 1-ви юли тази година.

В самото официално комюнике след ключовата среща във Виена обаче не се говори за каквото и да било повишаване на добивните квоти, като само се споменава, че картелът ще се стреми да се придържат към цялостното ниво на съответствие от 100% на действащото от началото на 2017-а година споразумение за ограничаване на производството с 1,2 млн. барела дневно.

В официалното изявление са напомня, че държавите-членки на ОПЕК са превишили през май 2018-а година изискуемото ниво на съответствие, като то е достигнало 152%, но ще се стремят от началото на следващия месец това ниво да се върна към 100%-ното изпълнение на одобреното през ноември 2016-а година споразумение за ограничаване на добивите.

Простите сметки показват, че нивото на съответствие през май от 152% означава, че през миналия месец страните – членки на картела са ограничили добивите си на петрол с около 1,8 млн. барела ежедневно, вместо с официално договорени 1,2 млн. барела на ден с оглед на сериозни проблеми с доставките от някои членове на ОПЕК като Венецуела. Това означава, че за да се изпълни ангажимента от 1-ви юли за ограничаване на квотите с договорените преди две години 1,2 млн. барела, ОПЕК ще трябва да повиши производството с около 600 хил. барела дневно.

Очакванията на финансовите пазари бяха за повишение на петролните доставки с между 300 хил. барела и 1,5 млн. барела, като днешното решение за 600 хил. барела сякаш вече беше отработеното от повечето инвеститори.

С оглед на това фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през август се повишават в рамите на деня с 2,62% към 67,40 долара за барел, като веднага след края на заседанието на ОПЕК те дори скочиха за кратко с около 3% към 67,93 долара.

Аналогичните фючърси на петрола сорт брент поскъпват с 2,11% към 74,72 долара за барел, след като и те нараснаха за кратко с около 3% към 75,35 долара като първа реакция на решението за „скромно" увеличаване на добивите в рамките на ОПЕК с около 600 хил. барела на ден от началото на следващия месец.

Станете почитател на Класа