Петролът поскъпна

Юлските фючърси на американския лек суров петрол поскъпнаха с 1,4% към 66,29 долара за барел, след като Енергийната информационна администрация (EIA) отчете изненадващо голям спад на складовите запаси на суров петрол в САЩ.

Според EIA запасите на суров петрол се понижиха през седмицата до 15-и юни с цели 5,9 млн. барела, докато осредните прогнози на финансовите пазари бяха за понижение с около 3,7 млн. барела. Днешните данни са по-слаби от оповестените късно снощи данни на американския петрол институт (API), според които складовите запаси на сурови петрол в САЩ се понижиха за последната седмица с 3 млн. барела.

В същото време обаче EIA отчете нарастване на запасите на бензин с 3,3 млн. барела в рамките на предходната седмица, докато запасите на петролните дестилатни продукти се увеличиха с 2,7 млн. барела.

И докато фючърсите на американския лек суров петрол поскъпват солидно, фючърсите на петрола сорт брент с доставка през август се колебаят около вчерашното ниво на затваряне към 75,10 долара за барел, тъй като инвеститорите са в предпазливо очакване на важната среща на „ОПЕК+" в края на работна седмица във Виена, на която ще се обсъжда евентуално увеличаване на добивните квоти

Станете почитател на Класа