Руските олигарси не са важни за британската икономика

„Стамфорд бридж", където е базиран „Челси", съвсем не е запуснат, но изостава от бляскавите нови стадиони на най-близките му съперници в английската Премиершип. И вероятно така ще си остане, защото на 31 май „Челси" съобщи, че се е отказал от плана си за 1 млрд. паунда за модернизиране на стадиона. Британската виза на собственика на клуба, милиардера Роман Абрамович, не бе подновена и изглежда, това бе отговорът му.

Абрамович явно е жертва на влошаващите се британски отношения с Русия след отравянето през март на бившия агент на КГБ Сергей Скрипал. Като най-видния олигарх във Великобритания Абрамович бе очевидна мишена за правителството да демонстрира по-строго отношение към тези с връзки с руския президент. После той получи гражданство от Израел и планира да се премести там. Мнозина лондончани се чудят какво ще стане, ако повече богати руснаци решат да го последват.

Във Великобритания живеят около 65 000 руснаци, повечето в столицата. Само малцина от тях са много богати, казва Катя Никитина, издателка на списанието за руснаци в Лондон „Зима". Миналата година 48 руснаци дойдоха във Великобритания с виза от първи ред, която позволява на притежателите и семействата им да останат 3 г. и 4 месеца, ако инвестират 2 млн. паунда в правителствени облигации или компании. Само китайците бяха повече от тях.

Броят на визите обаче падна рязко, след като през 2015 г. минималната инвестиционна сума бе увеличена и проверките за пране на пари се затегнаха. През осемте години преди това, които антикорупционната организация „Трансперънси интернешънъл" нарича период на „сляпо доверие", в страната пристигнаха 705 руснаци. Съгласно визовата схема те са инвестирали 700 млн. паунда.

Някои от тези, които най-много ще загубят от отлив на руснаци, може да са адвокатите. Големите сделки на олигарсите и големите им лични спорове създадоха през годините бизнес за местни кантори и за британски офиси на американски фирми. Миналия месец Linklaters бе задраскана от депутатите заради работата ѝ по сделки с руски фирми, след като отказа да отговори на въпроси за En+, холдинг на ударения от американски санкции бизнесмен Олег Дерипаска. Данни на Dealogic показват, че британският „Магически кръг" от адвокатски кантори е съветвал 25 руски компании при листванията им на лондонските борси през последните 20 г., които са 10% от всички листвания, на които са били съветници.

Лондонски адвокати са помагали и на олигарси, замесени в жалби, като делът на руснаците в тези случаи, изслушани от лондонските търговски съдилища между март 2017 и април 2018 г., е бил 10%. Преди 6 г. Абрамович бе съден неуспешно от друг олигарх, Борис Березовски, за нарушение на договор. Смята се, че таксите са възлезли на 100 млн. паунда.

Но известността на руснаците в Лондон не съответства на относително малката роля на парите им в икономиката. Чужденци притежават около 10 трилиона паунда британски активи, а руският дял е едва 0,25%, по-малък от този на Финландия или Южна Корея.

В райони на Западен Лондон се заселиха много нови руснаци, отвориха се и магазини за обслужването им (включително за бронирани луксозни коли). Но дори в „прайм" Лондон, тоест топ 5 – 10% от пазара, купувачите от Източна Европа и бившия Съветски съюз са едва с 5% от продажбите, сочат данни на фирмата за имоти Savills. Извън най-луксозните квартали на столицата влиянието на руснаците е минимално. Заминаването на олигарсите може да засегне цените в някои улици на Кенсингтън, но не и отвъд него.

Същото важи и за британските частни училища. Някои спечелиха от руските родители. Но от всички 53 678 деца, посещаващи училища към Съвета на независимите училища, само 2806 са руснаци. От континентален Китай са 9008, а от Хонконг – 5188.

Така че, ако повече олигарси като Абрамович решат да напуснат страната, последиците ще са по-малки, отколкото по принцип се смята – поне извън Челси.

Станете почитател на Класа