Топ първенствата със значителни приходи

Най-силните 5 футболни първенства в Европа бележат увеличение в приходите с 9%, показва докладът на „Делойт" за финансовата 2016-2017 г. Постъпленията на Висшата лига, Ла Лига, Бундеслигата, Серия А и Лига 1 възлизат на близо 15 млрд. евро.

За този период европейският футбол има 25,5 млрд. евро приходи.

Очаквано лидер е английската Висша лига, която е спечелила около 5,3 млрд. евро. На второ място е испанската Ла Лига.

Английският шампионат за пръв път преминава границата от 5 млрд., поставяйки рекорд. Разликата между испанското първенство и това на Германия пък е малко над 100 млн. евро.

Предимството на Висшата лига идва от телевизионните права на Острова. За 2016-2017 те са над 3,2 млрд. евро. Сумата тепърва ще расте заради по-добрите условия по договорите със Sky Sports, BT Sport и Amazon, излъчващи мачовете.

Серия А е с приходи от над 2 млрд. евро, а френската Лига 1 – с 1,65 млрд. евро.

Тенденциията е приходите и на петте водещи първенства да се увеличават. В последните два финансови периода Висшата лига е спечелила с 900 млн. евро повече, а прогнозите са през 2018/2019 да възлизат на над 5,5 млрд. евро.

Само преди 10 години повече от половината елитни отбори в Англия отчитаха загуби, докато сега всички във Висшата лига са на печалба.

В същото време с най-висока средна посещаемост на срещите е германската Бундеслига – средно 40 хиляди зрители, при 36 хиляди за Висшата лига, 27 хиляди за Ла Лига.

Станете почитател на Класа