Пазарите- заложници на политиците

За първи път след референдума за Brexit и заплахите на Гърция, че ще напусне еврозоната капиталовите и валутни пазари изчакват с притеснение развръзката на важни политически процеси в Европа и Далечния изток. Правителствената криза в Италия и подготовката за среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун са в основата на мечите настроения, които диктуват пазарите, а за възвръщане на оптимизма предстои политиците да убедят инвеститорите, че виждат по-далеч от краткосрочния си интерес.

Само за ден във вторник щатската валута поскъпна с 1% спрямо еврото заради отказа на италианския президент да връчи мандат на кандидат-премиера на Движение „5 звезди" и „Лигата", а коалицията между двете партии заплаши с процедура по отстраняването му.

Ако има добра новина, тя е, че загуба отбелязва само еврото – с 2% в последната седмица спрямо щатския долар и сходна обезценка към британския паунд и швейцарския франк. В същото време пазарите на акции показват устойчивост и за първите три дни на седмицата отстъпиха с по-малко от процент под влияние на тревожните новини за еврозоната.

Частична причина за това е, че дори да се стигне до сформирането на антиевропейско правителство в Италия, ЕС ще успее да укроти центробежните му стремежи, показвайки, че напускане на еврозоната ще причини далеч по-голяма катастрофа за италианската икономика, отколкото оставането. Този подход вече беше приложен спрямо Гърция преди пет години и очакванията са отново да сработи срещу Италия, ако се наложи.

В Далечния изток първоначалният шок настъпи миналия четвъртък, когато президентът Тръмп обяви, че няма да се среща с Ким Чен-ун. Южнокорейският борсов индекс Kospi загуби 0.12% от стойността си, но от началото на тази седмица се стабилизира заради последваща новина, че среща по-скоро ще има. Подобно поведение демонстрираха още борсите в Хонконг, Шанхай и Шенжен, чиито загуби са под 1%.

„Пазарната реакция към повишаване на политическите рискове засега се потиска. Ако няма глобални събития с потенциал да разтърсят повече от една държава, не очакваме сериозно раздвижване и на пазарите", обяснява Мери Томсен от Indosuez Wealth Management пред Ройтерс. „Апетитът към риск е потиснат в предстоящия период на неопределеност, особено като се добави и неяснотата как Китай приема подготвяната среща и реакцията ѝ на потенциалните резултати, които може да произлязат", пък коментира OCBC Bank, цитирана от CNBC

Станете почитател на Класа