Скок на петролните фючърси

Петролните фючърси поскъпнаха с над 2% вчера след информация, че в скоро време ОПЕК няма да повиши производствените квоти, за да покрие намалените доставки на световните пазари.

Агенция Ройтерс цитира свой неназован източник от Саудитска Арабия, според който лидерът на ОПЕК, останалите страни от картела, както и съюзници като Русия ще продължават да се придържат към споразумението за съкращаване на производството до края на настоящата година. Те все пак ще останат в готовност за преоценка на наличните добиви, за да покрият при необходимост евентуалния недостиг.

Информацията провокира нов силен ръст на петролните цени, като фючърсите на американския лек суров петрол нарастват с 2,15% обратно над нивото от 68 долара за барел, докато фючърсите на петрол сорт брент се повишават с 2,4% над 77 долара за барел.

Трябва да се има предвид, че именно спекулациите, че ОПЕК и Русия могат да се договорят за увеличаване добивите на петрол на предстоящото през юни среща на ОПЕК+, бяха в основата на рязко отстъпление на цените на черното злато от техните многогодишни върхове, достигнати по-рано този месец. Така например фючърсите на петрола сорт брент отстъпиха с повече от 4 долара от техния три и половина годишен връх около 80,50 долара за барел, ударен на 17-и май.

Станете почитател на Класа