Подобрение на безнесклимата

През май стопанската конюнктура в нашата страна бележи солидно подобрение за втори пореден месец, като общият показател на бизнес климата в нашата страна се повишава с 2,1 пункта спрямо април, когато нарасна с 2,8 пункта, достигайки нов дългосрочен максимум от края на 2008-а година насам, показват резултати от последно проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Поредното подобрение на стопанската конюнктура е в резултат на по-благоприятен бизнес климат в строителната сфера, в промишлеността и в сферата на услугите при известно понижение в търговията на дребно, отбелязва НСИ.

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, се увеличи с 1,4 пункта спрямо предходния месец, когато нарасна с 0,7 пункта, в резултат на оптимистичните оценки промишлените предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Отчита се известно подобрение на осигуреността на производството с поръчки, като това е съпроводено и с благоприятни очаквания за бизнес активността в сектора през следващите три месеца.

Основните пречки, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и с недостига на работна сила, отчита последната анкета на НСИ.

По отношение на продажните цени в промишлеността, мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

През май 2018 година показателят „бизнес климат в строителството" нараства с цели 8,1 пункта след добро повишение с 5,1 пункта месец по-рано, като този подем се дължи на подобрените оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на техните предприятия. По-благоприятни са и техните мнения относно строителната активност през последните три месеца, като и очакванията има за следващите три месеца, отчита НСИ.

Най-сериозните проблеми, затрудняващи дейността на предприятията в този сектор, продължават да бъдат свързвани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостига на работна сила.

По отношение на продажните цени в строителството, преобладаващата част от мениджърите в сектора не предвиждат промяна на тяхното равнище през следващите три месеца.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно" обаче се понижава с 1,6 пункта (след повишение през април с 0,5 пункта) в резултат на по-резервираните оценки и очаквания на търговците на дребно за състоянието на техния бизнес. Подобряват се обаче техните прогнози за обема на продажбите, както и за поръчките към доставчици през следващите три месеца, посочва НСИ.

Последната анкета отчита засилване на негативното въздействие на фактора „конкуренция в бранша", който измества затрудненията, свързани с недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда.

По отношение на продажните цени в отрасъла, очакванията на търговците на дребно са те да останат без промяна през следващите три месеца.

В същото време съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите" се увеличава през май с 0,9 пункта след силен ръст със 7,1 пункта през април, като поредното повишение се дължи на по-благоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на техните предприятия. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като подобрена, но очакванията има за следващите три месеца са по-резервирани.

И тук конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда остават основни пречки за развитието на бизнеса в сферата на услугите.

Относно продажните цени последната анкета на НСИ отчита, че мениджърите в сферата на услугите предвиждат известно тяхно увеличение, макар че по-голямата част от мениджърите да предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Трябва да се има предвид, че проучването на НСИ продължава да отчита солидно представяне на общия бизнес климат в страната, като през май беше достигнато най-високо ниво от края на 2008-а година насам. В същото време общият бизнес климат индекс продължава да се задържа трайно над неговото дългосрочно осреднено ниво

Станете почитател на Класа