Червено вино по пътя на коприната

След участия в няколко изложения и обещания за сътрудничество българското вино вече има реален коридор към големия пазар на Китай. През уикенда китайската компания Jointek Fine Wines обяви, че ще работи с Българската асоциация на износителите на вина, а шефът на държавната Изпълнителна агенция за лозата и виното Красимир Коев уточни, че експортът стартира от септември тази година. Новините дойдоха по време на Балканския винен фестивал в столицата.

Компанията, която ще започне да внася български вина, е втората по големина на китайския пазар в този сегмент. Интересът на Jointek Fine Wines към българските вина се поражда по време на изложение в Гуанджоу, на което те са представени от председателя на асоциацията на износителите на вина Галина Нифору. „Миналата година ние срещнахме Галина в Гуанджоу по време на събитие. Поканихме я на вечеря и тя ни донесе няколко вина от България. И по време на вечерята осъзнахме, че това е вино с добро качество. До този момент не знаехме много за българското вино. Сега за първи път сме в София и по време на фестивала може да опитаме още много и различни български и балкански вина", разказа пред „Икономист" Шиаофанг Гуо от китайската компания.
ПЪТ: От септември китайската компания Jointek Fine Wines започва да внася в Китай български вина, съобщи нейният представител Шиаофанг Гуо по време на балканския винен фестивал в София

Jointek Fine Wines е частна компания, създадена през 1988 г., която вече 30 години се занимава с международна търговия. По информация на Гуо компанията има 161 магазина в Китай и снабдява с вино повече от 12 000 ресторанти, хотели, супермаркети и универсални магазини. Работи с 230 изби от повече от 10 страни, като според представителите на китайската компания тя е най-големият купувач на френско бордо в последните 10 години.

На този етап от Jointek Fine Wines не се ангажират с количества, които ще внасят от септември нататък, преди да видят как ще реагира китайският пазар. Единствената насока, която дават предварително на българските производители, е, че в Китай най-популярно е червеното вино. Според продуктовия директор на компанията Мартин Ченг съотношението между червеното и бялото вино на китайския пазар е 70% към 30%, като в 30-те процента на бялото се включва и розето, което заема около 5 на сто дял от пазара.

Също тази година, но през ноември, българските вина за първи път ще участват в роуд шоу в Китай. За целта през март т.г. е подписан договор за сътрудничество в Гуанджоу между Българската асоциация на износителите на вина и китайското изложение Interwine, което е и най-голямото в страната. Interwine организира промоционални събития в 46 китайски града.

Зад възможностите за реклама с цел последващ експорт на българско вино към Китай всъщност стои 3-годишен европроект на стойност 1,5 млн. евро, който спечели асоциацията. Той е за промоция на български вина в Китай, Япония и САЩ и резултатите от него вече идват в последната година. Първата на практика беше загубена заради бавното му одобрение от страна на фонд „Земеделие".

Станете почитател на Класа