Путин: Задава се жестока икономическа криза

Владимир Путин предупреди днес, че светът може би върви към безпрецедентна икономическа криза заради конфронтационната търговска политика и протекционизма, към който се стремят САЩ, предаде АФП.

Без да споменава Доналд Тръмп, който наложи нови мита и изтегли САЩ от търговски споразумения, руският президент заяви, че се появява нова ера на протекционизъм и се нарушава системата за свободна търговия, която създаде условия за глобален просперитет:

„Днес не се нуждаем от търговски войни, нито от търговско примирие, а от търговски мир", заяви Путин на Международния икономическия форум в Санкт Петербург в присъствието на японския премиер Шиндзо Абе и френския президент Еманюел Макрон.

Глобалните търговски правила „трябва да са ясни и еднакви за всички", каза той.

Но „нарушаването на правилата стана правило", добави Путин, очевидно визирайки Тръмп, който изтегли САЩ от Тихоокеанското споразумение за свободна търговия и наложи предоговаряне на подобно споразумение с Канада и САЩ.

Стопанинът на Кремъл заяви, че комбинацията от санкции, търговски бариери и липса на доверие е много опасна.

„Спиралата от санкции и бариери едва започва, като засяга растящ брой страни и компании", каза Путин. Търговските бариери и недоверието, което създават, „могат да доведат до системна криза, която светът не е виждал преди", добави той.

Станете почитател на Класа