Залог за 100 милиарда

Постижение: Масайоши Сон създаде огромен инвестиционен фонд

Ако преди 2 г. бяхте поискали от експерти да посочат най-влиятелния човек в технологиите, щяхте да чуете някои познати имена: Джеф Безос от Amazon, Джак Ма от Alibaba или Марк Зукърбърг от Facebook. Днес има нов претендент: Масайоши Сон. Основателят на японската фирма за телекомуникации и интернет SoftBank създаде огромен инвестиционен фонд, който лакомо поглъща дялове от най-вълнуващите нови компании в света. Фондът "Вижън" руши както индустриите, в които инвестира, така и другите инвеститори.

Фондът е резултат от странен алианс, създаден през 2016 г. между Сон и Мохамед бин Салман. Доверчивият престолонаследник на Саудитска Арабия връчи на Сон $ 45 млрд. като част от усилията си да разнообрази икономиката на кралството. Тази голяма сума привлече други инвеститори - от Абу Даби, Apple и други. Като се прибавят собствените $ 28 млрд. в акции на SoftBank, и Сон получи на разположение капитал от 100 милиарда долара. Сумата далеч надхвърля 64-те милиарда, които всички фондове за рисков капитал събраха през 2016 г.; тя е 4 пъти по-голяма от размера на събраното от най-големия фонд за частни активи. Известен рисков капиталист нарича фонда "Вижън" "най-могъщия инвеститор в нашия свят".

Маса-удар ...

Мощта не означава задължително успех. Скептично настроените към фонда разполагат с много амуниции. След продължителен бичи пазар оценяването на технофирмите е разтегливо. Сон лично взема повечето инвестиционни решения. Той направи няколко пробива в кариерата си, включително ранен залог на Alibaba. Само че инвестициите му от ерата на доткома означават, че той е човекът, загубил повече пари в историята от всеки друг. Неговото преследване на "изключителността" - точката, в която компютърният интелект надминава човека, би могло да го направи мечтател - или ексцентрик само. Парите изтичат почти толкова бързо, колкото се вливат. Фондът вече изразходва 30 милиарда, почти толкова, колкото 33-те милиарда, които цялата американска индустрия на рисковия капитал събра през 2017 г. А тъй като почти половината от този капитал е под формата на дълг, фондът е под натиск да плаща лихви. Тази комбинация от мащаб, грандиозност и гарантирани плащания може да свърши с финансова катастрофа. Всъщност фонд "Вижън" може да отбележи шеметния връх на технологичния бум.

Дори фондът да свърши с фиаско обаче, той ще окаже някои трайни последици върху технологичните инвестиции. Първата е, че дислоцирането на толкова много кеш сега ще помогне да се оформят индустриите на бъдещето. Сон помпа пари в "гранични технологии" от роботиката до интернет на нещата. Той вече има дялове в компании за наемане на транспорт, като Uber, в компанията за съвместна работа WeWork и във Flipkart, индийска фирма за е-търговия, която миналата седмица бе продадена на Walmart. За 5 г. фондът планира инвестиции в 70 до 100 еднорога, стартъпи частна собственост на стойност над $ 1 млрд. Неговите пари - често давани на предприемачи в по-големи размери, отколкото те първоначално са търсили, и са придружавани от заплахата, че кешът ще отиде при конкуренцията, ако се изпортят - дават на стартъпите способността да надделеят над по-зле финансираните си съперници.
Конкуренция: "Вижън" предлага на основагтелите на стартъпи алтернатива на това, да се продадат на Google, Facebook и други подобни

Втората последица ще бъде за индустрията на рисковия капитал. За да се конкурират с кинтите на "Вижън" и с набезите на други неконвенционални инвеститори, старите фирми трябва да заякнат. Едно от най-известните имена в Силициевата долина - Sequoia Capital, отговори, като започна да набира най-големия фонд, който досега е формирала. Освен това Сон носи капитал в региони, където той все още е недостатъчен - Индия, Югоизточна Азия и редица европейски страни. Когато "Вижън" инвестира почти $ 500 млн. в британската фирма за виртуална реалност Малко вероятно, той счупи местния рекорд за финансиране, а неговите 460 млн. евро в германския онлайн дилър за коли Auto1 бяха една от най-големите подобни инвестиции в страната от няколко години. Вместо да чакат основателите да отидат в Калифорния, инвеститорите са под голям натиск сами да търсят предприемачи.

Безпрецедентният размах на "Вижън" в различни страни и индустрии води до третата последица. Сон казва, че иска да създаде "SoftBank виртуална Силициева долина" като има предвид платформа за еднорози, които да си предлагат взаимно контакти и съвети, да купуват стоки и услуги един от друг и дори да обединяват силите си. Концепцията за сътрудничество на компании от портфолиото е позната от частния капитал, но самият размах на фонда го кара да изпъква. Сон например се опитва да нагоди инвестициите си във фирми за повикване, така че да не харчат толкова много кеш, като се конкурират взаимно. Той насърчи по-рано тази година Uber да продаде югоизточноазиатския си бизнес на Grab и я призовава да сключи сделка в Индия с Ола.

Станете почитател на Класа