Европейската икономика е слабото звено

Европейската икономика изглежда като слабото звено в глобалното икономическо разширяване след забавяне през първото тримесечие.

Водещите индикатори на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) показват „признаци за облекчаване на темпа на растеж" в еврозоната като цяло и в трите й най-големи икономики – Германия, Франция и Италия, предадоха информационните агенции.

За сравнение, 35-те държави-членки на ОИСР и САЩ показват „стабилен" растеж, а индексът на Китай показва „предварителни признаци", че икономиката набира скорост.

Данните идват на фона на разискването дали забавянето в Европа в началото на годината е временно и се дължи на рекордните студове и снежни бури или ще се окаже по-трайно.

Отговор на въпроса могат да дадат данните за БВП за първото тримесечие на Германия (водещата икономика на континента), които ще бъдат публикувани във вторник заедно с втората оценка за еврозоната като цяло.

Представители на Европейската централна банка все още не изразяват притеснения относно икономическата перспектива. Управителят на Централната банка на Франция Франсоа Вилероа дьо Гало каза пред Bloomberg, че макар разширяването да не се ускорява от най-добрите си темпове за последното десетилетие, отчетени през 2017 г., той „остава на много стабилно ниво с широко базиран растеж".

Станете почитател на Класа