София ограничава рекламите

За последната една година са премахнати над 300 нерегламентирани рекламни елемента на територията на София, което показва колко сериозен е проблемът и колко сериозно е визуалното замърсяване на града.

За това информира Зафир Зарков, общински съветник в Столичния общински съвет (СОС). Той коментира новата наредба за регламентиране на рекламните елементи в София.

„Предвижда се ограничение за партерната реклама, която е най-общовъзприемана, защото е на нивото на очите, когато се движим по улиците. Промените предвиждат максимум 20% от витрините да бъдат с рекламни послания, обясни общинският съветник. – Сега на практика няма никакво ограничение и има примери, при които целите витрини стават рекламни пана и билбордове, а някои от тях са с доста сериозни размери. Идеята е да се постави ограничение за такъв тип реклами."

Зарков посочи, че проучване на практиките в някои европейски градове показва, че в съответствие с възприетата градска политика там ограниченията за партерна реклама са между 10 и 30%.

„Практиките са взети от Франция, от Австрия, от държави, с които обичаме да се сравняваме и се надяваме да бъдем като тях", обясни общинският съветник. – Важно е да уточним, че в момента текат т.нар. писмени консултации и всички заинтересовани страни могат да подадат своите идеи за промени в така предложения проект за наредба. Разумните предложения ще бъдат отразени и наредбата ще се приеме във вид, в който да се постигне добър баланс между всички интереси. Защото от една страна са интересите на бизнеса, на предприемачите, а от друга страна градската среда е на всички нас и тя трябва да бъде удобна и приятна като визия за придвижване".

Зафир Зарков напомни, че подобряването на цялостната визия на София и създаването на по-уютна среда на живот е един от основните приоритети на Столична община.

„За разлика от новата наредба, сега действащата (чиято последна промяна е била преди около пет години), до голяма степен не отговаря на настоящата ситуация в града, подчерта той. – Именно поради тази причина бяха обследвани техническите възможности и очакванията на хората за визията на града. Наредбата е ориентирана към унифициране на рекламните елементи и преместваемите обекти и много по-сериозен и строг контрол."

Според Зарков настоящата наредба няма да позволява рекламни елементи в първа зона с изключение на тези, които са на спирките на градския транспорт и т.нар. покривна реклама.

Той е категоричен, че ще отпадне възможността за покривна реклама на историческия център на града.

По думите на общинския съветник калканните стени на сградите много често се използват за отправяне на рекламни послания.

„Предвиждахме известно ограничение на процентите, които заемат рекламните послания, защото те често са целия калкан на сградата, каза Зарков. – Това безспорно е сериозно въздействие върху визуалното възприятие на градската среда. Има предложение за ограничаване, както процентно, така и за забрана за първа и втора зона. Вече постъпиха искания от асоциации на рекламния бизнес да бъде преразгледано това предложение и да има възможност да се допуска, макар и с ограничения. Това е въпрос на дискусия, който ще бъде обсъден."

Станете почитател на Класа