Автосекторът у нас произвежда за 1 млрд евро годишно

Aвтомобилният сектор в България произвежда продукция за близо 1 млрд. евро годишно и продължава да расте устойчиво. Това каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев пред ученици и гости на Професионална гимназия по транспорт и енергетика в София.

Това е един от най-атрактивните високотехнологични сектори, които привличат сериозни чуждестранни инвестиции и с него ще расте нуждата от повече добре подготвени кадри, посочи Александър Манолев. Без модерно образование и здрава връзка между училищата и работодателите е невъзможно да има устойчив ръст на икономиката, коментира заместник-министърът и съобщи, че вече е разработен образец на трудов договор между учен и работодател като една от стъпките за насърчаване на дуалното обучение.

В страната ни в момента има около 120 предприятия за производство на автомобилни компоненти като поддоставчици на водещи компании в света. Те създават заетост на повече от 23 хиляди души, а водещи пазари за бранша са Германия, Турция, Румъния и Франция. Александър Манолев откри в гимназията нов учебен център по диагностика на електрически и конвенционални автомобили.

Станете почитател на Класа