Скок на енергийните акции

Европейските фондови индекси се оцветиха в зелено по време на търговията в сряда благодарение най-вече на здравия ръст на акциите на енергийните компании, след като петролните цени удариха нови три и половина годишни върхове, поскъпвайки в рамките на деня с 3 на сто.

Фючърсите на американския лек суров петрол нарастват към 71,17 долара за барел, а на петрола сорт брент – към 77,20 долара за барел, като това са техни най-високо нива от ноември 2014-а година. Основна причина за това възходящо рали е решението на президента Тръмп да изтегли САЩ от иранското ядрено споразумение, което ще бъде последвано от възстановяване на американски икономически санкции срещу Техеран – третият по големина износител на петрол в рамките на ОПЕК.

Рязкото поскъпване на черното злато към нови три и половина годишни върхове допринася за днешен ръст с 1,91% на индекса Stoxx Europe 600 Oil & Gas и за здраво повишение на акциите на големите петролни компании. Акциите на Tullow Oil нараства с 5,5%, на Royal Dutch Shell – с 2,41%, на British Petroleum – с 2,25%, на френската Total SA – с 1,1% и на испанската Repsol SA – с 1,8%.

Това допринася за позитивно представяне на основните европейски фондови индекси, като индексът Stoxx Europe 600 се повишава с 0,32% и е на път да отбележи растеж за четвърта поредна сесия на търговия.

Германският индекс DAX 30 нараства с 0,35%, намирайки подкрепа от солидния скок с над 5% на акциите на Siemens AG, след като индустриалният гигант отчете нарастване на печалбата за последното тримесечие с почти 40 на сто. Акциите на Deutsche Telekom обаче се понижават с 1,1%, след като финансовите резултати на голямата телекомуникационна компания не оправдаха позитивните очаквания на повечето инвеститори и анализатори. Спад на печалбата на ProSiebenSat.1 пък доведе до солидно понижение на акциите на немската медийна групировка с цели 9%.

Добри финансови резултати допринасят за повишение с 2,7% и на акциите на водещата белгийска пивоварна компания Anheuser-Busch InBev SА.

Френският фондов индекс CAC40 се повишава по-скромно с 0,07%, докато британският индекс FTSE100 нараства с 0,55%, тъй като акциите от петролния и газов сектор оформят близо 17% от водещия индекс на борсата в Лондон.

Акциите на Vodafone поскъпват с около 1%, след като британският гигант се съгласи да закупи операциите в Германия, Унгария, Румъния и Чешката република от американския кабелен оператор Liberty Global за 19 млрд. евро. Спад с над 6% пък регистрират акциите на Burberry Group PLC, след като белгийският холдинг Groupe Bruxelles Lambert обяви, че е продал своите 6,6% в британската копания за луксозни стоки.

И докато акциите на петролните компании се възползват от ралито на петролните цени в резултат на оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран, акциите на други водещи европейски компании се намират под натиск от продажби с оглед на техните експозиции и бизнес с Техеран. Акциите на Airbus се понижават с над 1%, а на френските автомобилни компании Renault и Peugeot S.A.PSA – съответно с 0,98% и с 1,23%.

Фючърсите на американските фондови индекси също се намират на зелена територия преди старта на търговията на Уолстрийт благодарение на поскъпващите акции на енергийните компании. Фючърсите на DJIA се повишават с 133 пункта (с 0,54%), на индекса S&P500 – с 0,45% и на технологичният индекс Nasdaq100 – с 0,33%.

Станете почитател на Класа