Повишаване на европейските акции

Европейските акции поскъпват предпазливо в началото на новата седмица благодарение на продължаващото отслабване на еврото спрямо долара и нарастване на петролните цени към нови три и половина годишни върхове. Известна подкрепа за позитивната настройка на инвеститорите в понеделник оказва и новината, че компанията „Нестле" ще плати 7,15 млрд. долара за правото да продава продукти на „Старбъкс" по целия свят.

Днес еврото се понижава с 0,42% към 5-месечно дъно около 1,1908 долара след нова серия слаби икономически данни от еврозоната (изненадващо понижение на промишлените поръчки в Германия през март и поредно влошаване на инвеститорските нагласи в еврозоната през май, според индекса Sentix). Това се отразява позитивно най-вече на акциите на германските експортно-ориентирани компании, като немският индекс DAX се повишава с 0,51%.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 нараства с 0,28%, след като в петък се повиши с 0,6%, излизайки на печалба за шеста поредна седмица на търговия – най-продължителен негов растеж от март 2015-а година насам.

По-скромен растеж с едва 0,06% бележи френският индекс CAC40, тъй като търговията на борсата в Париж е негативно повлияна от агресивният спад на акциите на Air France-KLM с около 10%. В началото на днешната търговия акциите на „Ер Франс" дори се сринаха с цели 14% в резултат на оставката на изпълнителния директор на компанията на фона на ескалиращия конфликт между нейното ръководство и служители относно заплащането на труда.

Акциите на Nestle пък поскъпват с 1,4%, след като водещата швейцарска компания за храни сключи алианс с американската Starbucks Corp. за продажбата на нейните продукти от кафе по цял свят.

Днес британските финансови пазари са затворени, включително фондовата борса в Лондон, поради обичайната за този период на годината дневна банкова ваканция на Острова.

Фючърсите на трите американски фондови индекси също нарастват на извънборсовата търговия, задълбочавайки солидното петъчно възходящо рали, което беше факт след доклада за състоянието на пазара на труда и на нивото на безработица в САЩ през април. Смесеният доклад на Департамента по труда допринесе за солиден ръст на акциите, търгувани на Уолстрийт, в края на предходната седмица, като индексът DJIA нарасна с 332 пункта (ръст с 1,39%), индексът S&P500 се повиши с 1,28%, а технологичният индекс Nasdaq Composite – с 1,71%.

Около два часа преди старта на днешната търговия на Уолстрийт. фючърсите на DJIA се повишават с малко над 80 пункта (с 0,34%), на индекса S&P500 – с 0,37% и на технологичният Nasdaq100 – с 0,59%.

Акциите на Starbucks Corp. нарастват с 3,59% като реакция на новината за сътрудничеството ѝ с Nestel, което ще вкара в касите на световно известната верига с кафенета цели 7,15 млрд. долара.

Станете почитател на Класа