България е в застой, според германците

България е в застой, затова германските инвестиции у нас са на санитарния минимум. Това е общият извод от традиционната анкета сред германските инвеститори за 2017 г., обхващаща 15 страни от Централна и Източна Европа.

Според данните от анкетата, огласени от „Дойче веле", малко над 50% от германските инвеститори намират бизнес средата у нас за задоволителна, но в състояние на застой, а 44% са оптимисти, че тя ще се подобри. Немските инвестиции за 2017 г. у нас са били едва 130 млн. евро, а 10 години по-рано – 6 пъти повече. Все пак миналата година е третата в историята на българо-германската търговия – след 1942 г. и 2013 г., когато българският износ на стоки и услуги е по-голям от вноса, а общият търговски стокообмен достига рекордните 7,5 млрд. евро.

Два сериозни недостатъка отблъскват най-много германския бизнес. Единият, посочен като много остър проблем от 2/3 от анкетираните, е растящият дефицит на кадри – дори когато са налице дипломирани специалисти, те често са без солидни знания и умения. Другият е липсата на напредък в борбата с корупцията и престъпността – 3/4 от участниците в допитването не забелязват такъв. Едва 17% от германските бизнесмени пък са доволни от българската администрация, за разлика от 2/3 – от естонската.

Онова, което е атрактивно у нас за германския бизнес у нас са ниските заплати, ниският корпоративен данък и еврочленството на страната.

Все пак 88% от инвестиралите вече в България германски фирми биха инвестирали отново, макар че този дял спада с 2 пункта за една година.

Станете почитател на Класа