Разцветът на криптовалутите предстои

Една от всеки пет финансови институции обмисля да започне да търгува криптовалути през следващите 12 месеца, сочи проучване на Thomson Reuters, публикувано във вторник.

Сред респондентите, които са заявили, че желаят да търгуват дигитални валути като биктойн (най-известната криптовалута), цели 70% посочват, че планират да започнат подобна търговията в рамките на следващите три до шест месеца.

Самото проучване обхваща повече от 400 клиенти на финансовите платформи Thomson Reuters Corp., включително големи мениджъри на активи, хедж фондове и търговски звена на най-големите банки. Трябва да се има предвид, че Thomson Reuters е компанията майка на новинарската агенция Ройтерс, като тя предоставя данни и новини, касаещи индустрията на финансовите услуги.

Редица банки продължават да проучват интереса на техните клиенти в тази посока, като няколко хедж фондове вече се опитват да търгуват с виртуални валути. Големият спад в цените на критповалутите през първото тримесечие на годината обаче насърчи критиците отново да предупреждават, че този пазар представлява ценови балон и че инвеститорите трябва да стоят настрана от него.

Това е първото подобно проучване на Thomson Reuters и поради това не може да се прецени как се променя институционалния апетит по отношение на търговията на критповалути.

Междувременно криптовалутите се намират в силен ценови подем от началото на месец април, като във вторник (24-ти април) биткойнтът поскъпва с около 4,5% към 6-седмичен връх от 9390 щатски долара. В началото на месеца водещата криптовалута ограничи своята рязка обезценка от началото на годината към нива под 7000 долара, преди да поскъпне здраво обратно над 9000 долара. Според някои анализатори и най-силни привърженици на дигиталните валути, това е сигнал за достигнато средносрочно дъно, от което биткойнът може отново да посъпне обратно към рекордните нива точно под 20 000 долара, достигнати за кратко около средата на декември 2017-а година.

Силното поскъпване на криптовалутите през последните седмици доведе в понеделник до нарастване на общата им пазарна капитализация обратно над 400 млрд. долара за пръв път от 8-и март насам, като най-забележителен ръст през последните дни от над 80% имаше при цените на т.нар. „биткойн кеш".

„Ние вярваме, че „зимата" за биткойна приключи", заяви преди дни Том Лий, управляващ съдружник в компанията Fundstrat Global Advisors. Трябва да се има предвид, че Том Лий е един от най-сериозните „бикове" за биткойн, като той очаква в края на настоящата година цени от около 25 000 долара.

Говорейки по време на дебат през уикенда, друг силен привърженик на криптовалутите – Тим Дрейпър от Draper Associates – потвърди своите оптимистични перспективи пред биткойна. На въпроса как може да се сравни биткойнът с някои от неговите по-ранни инвестиции, като например в акции на Tesla Inc и на Skype, Драйпър отговори: „О, това е нещо по-голямо от всички тях взети заедно. Това е по-голямо от интернет. Това е по-голямо от желязната епоха (след бронзовата ера), от Ренесанса. Това е по-голямо и от индустриалната революция".

Легендарният предприемач от Силициевата долина Тим Дрейпър закупи около 30 хиляди биткойни през 2014-а година, като по това време цената на водещата криптовалута беше малко под 500 долара. По-рано този месец той прогнозира, че стойността на биткойн ще достигне „умопомрачителните" 250 хиляди долара до 2022-а година.

Станете почитател на Класа