Експериментът във Финландия без успех

Финландското правителство реши да не разширява ограничения експеримент за плащане на безусловен базов доход (ББД), който предизвика широк интерес по света, предаде BBC. В момента 2000 безработни получават по 560 евро ББД на месец.

„Желанието на правителството се изпарява. Те отказват допълнително финансиране", заяви Оли Кангас, един от архитектите на експеримента. Според някои експерти плащането на ББД е начин, с който може да се помогне на безработните да си намерят временна работа.

Аргументът зад идеята е, че получаването на ББД създава сигурност и помага за преодоляване на колебанията за сключване на кратковременни трудови договори. Според нейни привърженици тя ще повиши мобилността на трудовия пазар, тъй като хората ще имат доходи между две работи.

Пробният проект стартира през януари 2017 г., като за него по случаен принцип бяха подбрани 2000 безработни. Той обаче няма да бъде удължен след изтичането му в края на годината, тъй като правителството сега проучва други схеми за реформиране на финландската система за социална сигурност.

„Малко съм разочарован", коментира проф. Кангас, който работи във финландския социалноосигурителен институт – правителствена агенция.

Правителството отхвърлило искането на институцията за допълнителни 40-70 млн. евро за даване на ББД на група работещи финландци, освен експеримента с безработните 2000.

Резултатите от пилотния проект не се очаква да бъдат огласени преди края на 2019 г., но правителството проучва други модели за реформиране на сложната социално-осигурителна система в страната.

През февруари тази година влиятелен мозъчен тръст на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) обяви, че общодостъпна кредитна система, като въведената във Великобритания, ще работи по-добре от безусловния базов доход (ББД) във Финландия.

Според проучването за финансиране на ББД трябвало увеличение от 30% на подоходния данък. То прогнозира, че въвеждане на ББД във Финландия ще увеличи социалното неравенство, като бедните ще станат 14,1% от 11,4%. Докато при прилагане на универсални общодостъпни кредити този процент ще намалее до 9,7, като същевременно ще се опрости социалната система.

Станете почитател на Класа