Икономиката ни през 2018

Повечето икономики в Централна и Източна Европа вече са достигнали цикличния си пик, докато в България най-добрите резултати на растеж тепърва предстоят, смята икономическият екип на УниКредит Банк. Но освен добри новини някои от рисковете пред българската икономика остават.

Прогнозата на финансовата институция е за 4,4% икономически ръст за тази и леко забавяне до 4,2% през следващата година. В началото на седмицата МВФ прогнозира 3,8% за 2018 г., а заложеният в бюджета е 3,9 на сто. „Ръстът в България ще е втори в региона след този в Унгария, но смятаме, че следващата година ще сте първи по този показател", прогнозира в София Дан Букша, главен икономист за Централна и Източна Европа в УниКредит Банк.
„Частното потребление продължава да бъде основен фактор за растежа, но ще се увеличи финансираното с кредит потребление", казва Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк. За разлика от други прогнози за постепенно поскъпване на заемите, според Павлов и през 2018 – 2019 г. кредитите ще поевтиняват с между 0,2 и 0,5 пр. пункта за различните категории (виж графиката). По-ниските лихви ще облекчат още обслужването на съществуващите кредити, което ще освободи допълнителни средства за домакинствата, смята Павлов.
Ускоряването на растежа ще дойде и от инвестициите, е прогнозата на макроикономиста. Вложенията в жилищно строителство подкрепиха в най-голяма степен ръста на инвестициите през 2017 г., като се очаква ново ускоряване и през 2018 г. Въпреки това балон в цените на жилищата засега няма, защото текущата им цена е доста под максимума за периода 2008 – 2017 г., показва анализът на УниКредит. А издадените разрешителни за строеж на нови сгради през 2017 г. са за двойно по-малка площ, отколкото през 2007 г.
Но увеличаването на заетостта ще намалява рязко, което ще спъва растежа. След рекордното ѝ увеличение със 118 хил. работни места през 2017 г., през тази и следващите показателят ще спада съответно до около 30 хил. и 20 хил. нови заети, прогнозират от УниКредит. Според Павлов това все пак е постижение за икономика, която намалява с 60 000 души годишно. Очаква се българската икономика да се приближи до пълна заетост в края на тази и началото на следващата година и недостигът на работна ръка да става все по-остър проблем за бизнеса. Над 40% от промишлените предприятия вече сочат липсата на кадри като предизвикателство пред растежа им, казва Кристофор Павлов.
Риск за растежа той вижда и в забавянето при подготовката на проекти за европейско финансиране, което може да доведе до по-голяма загуба на средства през този програмен период в сравнение с предишния.
Въпреки оптимистичните прогнози пред икономиката остават рискове, свързани със състоянието на банковия надзор, върховенството на закона, а приемането на страната в еврозоната е въпрос на политическо решение заради ниските нива на покупателна способност у нас (около 50% от средните за ЕС), посочва Дан Букша. Според главния икономист на УниКредит нито дефицитът, нито дългът са проблем за България. „Ако се гледа на тях, рейтингът на страната би трябвало да бъде по-висок, но това не става заради качеството на надзора в банковия сектор", казва Букша. Затова според него влизането на България в Европейския банков съюз и попадането под надзора на Европейския банков орган ще доведе до по-голяма увереност за инвеститорите.
Глобалната прогноза на УниКредит е, че глобалната икономика остава в много добър момент, лихвите ще продължат да бъдат ниски, а пикът на инфлацията в еврозоната е отминал. Букша очаква лихвите по депозитите в еврозоната да започнат да се повишават едва в средата на 2019 г., като към края на същата нивото им ще излезе от отрицателните стойности, където са в момента. Колкото до американската икономика, тя е в един от най-дългите в историята си периоди на растеж, като забавянето ѝ е било отложено от ефекта на намалението на данъците, предприето от администрацията на Тръмп. Неизбежният спад най-вероятно ще започне през есента на 2019 г., но той ще бъде лек, далеч от рецесията след 2008 г., смята главният икономист на УниКредит за региона.

Станете почитател на Класа