Разнообразно представяне на азиатските акции, петролът поевтинява

Азиатските борсови индекси се представят разнопосочно днес, а цените на петрола се понижиха - на фона на изгледите, че оглавяваните от САЩ удари срещу Сирия е малко вероятно да ескалират.

 

На фона на обстановката в Близкия изток, движенията на индексите бяха умерени и в двете посоки. Фючърсите на щатския S&P 500 нараснаха с 0.38%, докато японският Nikkei добави 0.2%.

 

Въпреки това азиатско-тихоокоеанският индекс на MSCI се понижи с 0.4% след като китайският индекс CSI300 падна с 0.7%.

 

САЩ, Франция и Великобритания изстреляха 105 ракети по три съоръжения в Сирия, които, според Пентагона, са заводи за химически оръжия, в отговор на предполагаемото нападение с отровен газ в Дума на 7 април.

 

Руският президент Владимир Путин предупреди вчера, че по-нататъшни атаки на Запада срещу Сирия ще доведат до хаос в световните отношения, докато Вашингтон се готви да засили натиска върху Русия с нови икономически санкции.

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обаче обяви, че мисията е изпълнена, а инвеститорите залагат на това, че най-лошото е отминало.

 

В резултат на това активите убежища поевтиняха, а лихвата по 10-годишните щатски държавни облигации нарасна с два базисни пункта, до 2.84%.

 

Доларът поскъпна леко срещу йената, до 107.40, след като миналата седмица падна до 106.62 йени.

 

Инвеститорите остават предпазливи по отношение на японската политическа система, след като проучване показа, че подкрепата за японския премиер Шиндзо Абе е паднала до 26.7%, което е най-ниското ниво, откакто той пое поста през 2012 г.

 

Еврото се търгува без промяна на ниво от 1.2330 долара, докато доларовият индекс се понижи леко до 89.772 пункта.

 

На суровинните пазари, цената на златото нарасна с 0.1%, до 1 346.61 долара за тройунция, но остава доста под върха от миналата седмица от 1 365.23 долара.

 

Петролът поевтиня, като фючърсите на щатския лек суров петрол губят 66 цента, до 71.92 долара за барел, а цената на петрола от сорта брент се понижи с 56 цента, до 66.83 долара за барел.

 

Тази седмица много от щатските публични компании се очаква да обявят финансовите си резултати, като - според данните от Thomson Reuters, печалбите на компаниите от S&P 500 са нараснал с 18.6% на годишна база през първото тримесечие. Това би бил и най-големият ръст от седем години.

В Азия, Китай се очаква в четвъртък да обяви данните за своя БВП за първото тримесечие, като пазарните прогнози са за ръст на икономиката от 6.7 - 6.8%.

По-късно днес САЩ ще обяви данните си за продажбите на дребно. Също тази седмица МВФ ще проведе пролетните си срещи на централните банкери и финансовите министри във Вашингтон.

Станете почитател на Класа