ЕС педлага нови правила за банките

Новите глобални стандарти за размера на капитала, който банките трябва да държат срещу търговски рискове, няма да бъдат напълно внедрени в правото на Европейския съюз за момента, заявиха високопоставени представители на Европейската комисия в сряда вечер.

Блокът в момента разглежда пакет от регулации, за да завърши банковия си съюз. С тях кредиторите ще спазват същите правила, за да избегнат недостатъчно капитализиране и изпадане в състояние, при което данъкоплатците да го спасяват, ако фалират, коментира Ройтерс.

Пакетът бе предложен от Европейската комисия през ноември 2016 г. и включва интегрирането в европейския закон на глобалните капиталови стандарти, изготвени от международната комисия в Базел.

От 2016 г. насам обаче Базел започна да прави промени в т.нар. фундаментален преглед на търговския портфейл (Fundamental Review of the Trading Book, или FRTB) – процес, който няма да завърши скоро, поради което блокът трябва да приложи неактуална версия на пакета.

„Ако Европа започне да изпълнява остарелите стандарти от 2016 г., това ще бъде ненужно бреме за всички банки", заяви Пиер Дарбе, френски дипломат, на конференция в Брюксел.

Европейските банките искат прилагането на FRTB засега да се задържи, но според друг представител на ЕК ще бъде нужен компромис.

Елементи, които Базел няма да променя, могат да бъдат интегрирани в правото на ЕС отсега, а аспектите, които ще бъдат тепърва обсъждани, да бъдат добавени на по-късен етап.

„Изкарването на стандарта напълно от този етап на преговорите не е много реалистичен път напред", коментира Мартин Мерлин, директор на отдела за финансови услуги в Комисията.

„Не би било много убедително и по отношение финализирането на банковия съюз, тъй като това може да се възприеме като разводняване на пакета".

ЕК ще предложи допълнително законодателство за капитала на банките през 2020 г. и това може да включва аспекти от FRTB, които би трябвало да бъдат финализирани дотогава, коментира Мерлин.

Страните от ЕС и Европейският парламент имат последната дума по пакета банкови правила и са под сериозен натиск от Комисията да го одобрят преди изборите за нови евродепутати следващата година.

„Изключително неотложно е да дадем идея на пазара и банковия сектор кога ще бъдат готов банковият съюз и как ще изглежда той", каза още Мерлин.

Станете почитател на Класа