Радвайте се на високите лихви, иначе ще си купувате гарсониери по 500 хиляди евро…

Една глупост витае из Фейсбук – за разликите в лихвите между България и Европа (примерно Германия). Сега, аз не съм против фалшивите новини, но все пак да уточним, че в дадения случай говорим за велика глупост.

 

20170612_141211

 

Сочи се, че в България лихвите са 7-8%, а в Германия – 1-2%, от което следва “банков картел”, грабеж, измама.

 

Всъщност, не е така.

 

7-8% са нормалните лихви. Помислете вие като вложител, каква възвръщаемост очаквате от парите си? За колко бихте ги дали? Отгоре сложете някаква печалба за банката и някакви разходи. Сложете и риска да не ви върнат парите. И ще видите колко трябва да е лихвата.

 

Но дори това не е най-важното.

 

Важното е, че изкуствено ниските лихви (поддържани с печатане на пари, но до кога ли?), та изкуствено ниските лихви, реално не водят до икономии за потребителите. Просто защото тогава се увеличава ползването на кредити, което оказва натиск над пазара и цените се вдигат.

 

Това най-ясно се вижда на пазара на недвижими имоти, където дори у нас, имотите драстично поскъпнаха. Но на запад е още по-зле. Има обикновени апартаменти по над 1 милион евро вече. Не супер лукс!

 

Причината са ниските лихви. 1 милион евро на 2% лихва са 20 хиляди евро лихва на година. Слагаш още 10 хиляда погашение на главницата и става 30 хиляди. Т.е. 2500 евро месечна вноска. Е, един служител в Европейската комисия, или средно ИТ, те могат да си го позволят. И така плащат тази вноска, а тя през ниската лихва, помпа имота до стойност 1 милион!

 

Нека сложим сега примерно българската лихва от 7%. Ако трябва да се запази размерът на вноската (защото той произтича от заплатата), то кредитът следва да е не повече от 300 хиляди евро. 21 хиляди лихва и 9 хиляди главница.

 

Т.е. имотът не би могъл да се купи на повече от тази цена!

 

Ниските лихви са една глупост, която идиотите западни политици наложиха популистки. С идеята – “да облекчат” кредитополучателите. Но не го облекчиха, а единствено раздуват балони във всевъзможни сектори.

 

У нас лихвите не са ниски – частично заради алчността на банките, но най-вече по две причини.

 

Първата е, че нямаме пряк достъп до печатницата на пари – еврото, както имат привилегированите страни в ЕС (тази привилегия накрая ще им излезе през носа, но я имат).

 

Втората е, че България се счита за по-рискова (това е странно и изразява западната глупост – ние имаме по-нисък дълг и доходите ни са много по-пазарни). Но така или иначе, считат ни за по-рискови, и това увеличава лихвата.

Ето тези причини водят до по-високи ставки.

 

Но резултатът е, че тук квадратен метър е около 1000 евро (пак е много), а не е 3-4 хиляди евро, както би бил при ниски лихви.

 

Защото всичко се определя от вноската, която можеш да направиш. Винаги ти я взимат (тя няма да намалее), просто цената на актива насреща се променя.

 

Така че, не говорете с лека ръка за лихвения грабеж, защото за сметка на това, плащате по-евтини имоти (например)…

 

По-просто казано, ако все още няма гарсониери по половин милион евро в София, това е защото лихвите са доста по-пазарни, отколкото са на запад.

 

Времето на ниските проценти изтича. Криптовалутите не могат да се печатат и там лихвите ще са само високи. Дори да оцелеят книжните пари, под натиска на криптаците, ще трябва да спазват същите правила – т.е. пазарни, т.е. високи, лихви…

 

А западната псевдо-икономика, която в същността си е един кредитен балон (благодарение на ниските лихви), най-вероятно бързо ще издиша…

 

 

Станете почитател на Класа