Оптимизъм при мениджърите

Българските финансови директори, следвани от словенските, изразяват най-висок оптимизъм за растежа на БВП в своите страни през 2018 г., показва нов доклад на одиторската компания Deloitte, включващ проучване сред мениджъри от 12 страни от Централна Европа.

В изследването участват България, Хърватия, Чехия, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения и Украйна.

Доверието на финансовите директори, анкетирани в изследването, се повишава, като индексът, който измерва равнището му, нараства с 10 процентни пункта до 23% за региона. Увеличението се дължи най-вече на повишен оптимизъм относно бъдещите макроикономически условия.

Значителен ръст отчита индексът на доверието в икономиката – от 49% до 60%, отразявайки силата на европейската икономика през 2017 г., което е предпоставка и за оптимистичната перспектива за 2018 г.

В същото време доверието в бизнес средата в региона отчита рязък спад (от -2 до -22%), като финансовите директори предвиждат почти всички категории разходи да се увеличат през настоящата година.

Делът на финансовите директори от Централна Европа, очакващи висок или много висок ръст на БВП през следващата година, почти се е удвоил спрямо последното проучване (от 21% на 41%). Средната прогноза на финансистите за растежа на БВП се повишава от 1,9% на 2,4%.

Оптимистичните прогнози за БВП са разбираеми: след финансовата криза ускоряващото се икономическо представяне в момента дава стимул на всички сектори.

Финансовите директори в Словения и България изразяват най-висок оптимизъм за растежа на БВП на страните си през 2018 г. – 55% и 54% от анкетираните съответно очакват растеж от най-малко 2,6%. Най-консервативни са финансови мениджъри от Украйна, където по-малко от един на всеки петима участници очаква толкова бърз темп на растеж. Това се дължи главно на усложнената политическа ситуация и война в източната част на страната, които продължават да спъват икономиката.

Съществува консенсус, че нивата на безработица в страните от Централна Европа ще се понижат през 2018 г. Българите също са оптимистично настроени за нивото на безработицата през тази година, като 79% очакват хората без работа да намалеят, 21% не очакват промяна, а едва 6% предвиждат увеличение на безработните.

Чехия е единствената страна, която е на противоположното мнение. Интересното е, че настроението е обратното в съседна Словакия, където 100% от анкетираните очакват безработицата да падне.

В същото време нараства делът на анкетираните с прогнози, че потребителските цени през следващата година ще се увеличат – с 12 процентни пункта до 85%.

Това мнение е най-често срещано в Чехия и Литва, където повече от 90% от анкетираните очакват инфлацията да е по-висока от нула през 2018 г. В България този процент е 79 на сто, а 18% не предвиждат промяна.

Станете почитател на Класа