Английската банка за криптовалутите

Английската централна банка заяви в петък, че на този етап криптовалутите не представляват риск за стабилността на финансовата система на Обединеното кралство.

В изявление на Комисията за финансова политика на АЦБ, цитирано от „Уолстрийт джърнъл", се посочва, че активите в дигитални валути, притежавани от британски инвеститори, са относително малки по обем в сравнение с общия размер на финансовата система на страната. Големите банки в Обединеното кралство имат пренебрежително малки експозиции в този клас финансови активи.

Централната банка обаче заяви, че ще следи прякото и непрякото излагане на банките във Великобритания, както и на по-широката финансова система, на рисковете, произтичащи от криптовалутите.

Трябва да се има предвид, че в последно време регулаторните органи в световен мащаб засилиха вниманието си върху дигиталните валути в условията на спекулативен бум и на прекомерна волатилност на техните цени. Комисията за ценни книжа и фондови борси на САЩ също започна през миналия месец проучване на търговията на криптовалути.

Английската централна банка допълни, че финансовата стабилност в Обединеното кралство може да бъде засегната от дигиталните валути само ако този тип активи започнат все повече да се възприемат като средство за плащания или спестявания.

В представената днес тримесечна оценка на финансовата стабилност, Комисията за финансова политика на АЦБ посочи, че рисковете като цяло остават в общи линии непроменени спрямо умереното им ниво, наблюдавано в края на 2017-а година. Тя обаче подчерта, че ще продължава да наблюдава всички рискове, произтичащи от решението на Обединеното кралство да напусне Европейския съюз.

Според нея планираните за по-късно тази година стрес тестове на най-големите банки на Великобритания няма да се различават значително от тези през 2017-а година.

Междувременно основната криптовалута – биткойн, се понижава с 1,6% към 8175 щатски долара, опитвайки известна стабилизация след нейната рязка обезценка от нива около 10000 долара в началото на седмицата към вчерашно дъно около 7600 долара.

Въпреки това, биткойнът е на път да се раздели с около 10% от стойността си само в рамките на отминаващата седмица, или с цели 39 млрд. долара от пазарната си капитализация. Така от началото на годината водещата криптовалута вече се обезцени с около 43% и с близо 70% от нейният рекорден връх около 19 695 пункта, достигнат за кратко в средата на декември 2017-а година.

Основният срив в цената на биткойн беше факт по-рано тази седмица след решението на компанията Alphabet Inc., която е собственик на Google Inc., да последва Facebook и също да наложи забрана на рекламирането на криптовалути и на свързано с тях съдържание в рамките на световната водеща интернет търсачка.

Негативно отражение върху търговията с криптовалути продължава да оказват и притесненията, свързани с регулацията на този пазар и по-специално предупреждението на Комисията за ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC) преди седмица, че има потенциално незаконни онлайн платформи за търговия с цифрови активи.

Станете почитател на Класа