ЕК не изключва търговска война със САЩ

Европейската комисия изглежда е изправена пред най-големият си спор с Вашингтон във връзка с наложените от САЩ мита за вноса на стомана и алуминий, според доклад на комисията за вътрешна употреба, цитиран от германското издание „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (FAZ).

ЕК изглежда вече не вярва в намесата на президента на САЩ Доналд Тръмп в търговския спор и също така определя на много слаби шансовете за успех на евентуално съдебно дело пред Световната търговска организация (СТО), съобщава FAZ, визирайки документ за вътрешна употреба на Съвета на министрите на Европейския съюз.

В документа се посочва, че комисията предупреждава държавите – членки да не бъдат „големи оптимисти" относно шансовете Доналд Тръмп да освободи ЕС от въведените неотдавна митнически тарифи за вноса на стомана и алуминий, въпреки че ЕК възнамерява да проучи тази възможност в по-нататъшни дискусии с американските власти.

Европейската комисия продължава да отбелязва, че страните – членки на ЕС трябва да очакват най-лошото, като същевременно посочва, че споровете в рамките на СТО предлагат малък шанс за решаване на ситуацията.

Докладът също така потвърждава, че европейският комисар на търговията Сесилия Малмстрьом настоява да се срещне с американския търговски секретар Уилбър Рос по някое време през следващата седмица, за да бъде обсъден този важен въпрос

Станете почитател на Класа