Лагард за риска от криптовалутите

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард предупреди за наличието на редица рискове, свързани с търговията на биткойни и на останалите криптовалути.

Агенция MarketWatch цитира публикация на Кристин Лагард от вторник в нейния блок, където тя заявява, че докато технологията, известна като „блокчейн", може да се окаже революционна в редица области извън финансите, дигиталните валути представляват опасност, включително като средство за изпиране на пари и за тероризъм.

Финансовата стабилност е също изложена на риск, дължащ се на бързият растеж на активите в криптовалути, на силната волатилност на търгуваните цени и „неправилно дефинираните" връзки с традиционния финансов свят, написа шефът на МВФ.

Междувременно биткойнът се търгува малко над нивото от 9000 долара, отстъпвайки с над 400 долара от сутрешен връх около 9475 щатски долара.

Негативно отражение върху търговията с криптовалути продължава да оказват притесненията, свързани с регулацията на този пазар и по-специално предупреждението на Комисията за ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC) преди седмица, че има потенциално незаконни онлайн платформи за търговия с цифрови активи.

„Ако дадена платформа предлага търговия с цифрови активи, които са ценни книжа и ако функционира като борса, както е определено от федералните закони за ценните книжа, тогава подобна платформата трябва да се регистрира в SEC като национална борса за търговия с ценни книжа или да бъде освободена от регистрация", заяви SEC на 7-и март на своя официален сайт. „Националните борси за ценни книжа или тези, който работя в рамките на освобождаване от регистрация, трябва да има правила, предназначени да предотвратят измамни и манипулативни действия и практики", допълни Комисията за ценни книжа и фондови борси.

Станете почитател на Класа