Поскъпнаха европейските акции

Европейските борси се оцветяват в зелено в началото на новата седмица, следвайки солидният ръст на Уолстрийт в петък и индикациите за продължаване на доброто възходящо рали при старта на днешната американска търговия.
Подкрепа за подновения инвеститорски риск-апетит на глобалните фондови борси оказва и отслабването на напрежението на дълговите пазари, което се изразява в намаляване на доходността на водещите държавни облигации.
В петък индексът DJIA поскъпна с близо 350 пункта (повишение с 1,39%), широкият индекс S&P500 - с 1,6% и технологичният индекс Nasdaq Compostie - с 1,77%, след като представеният тогава редовен шестмесечен доклад на Федералния резерв отслаби притесненията около перспективите за по-агресивно от очакваното увеличаване на основните американски лихвени ставки през настоящата година.
Фючърсите на трите водещи фондови индекса на САЩ продължават да нарастват и на днешната извън борсова търговия, което е знак за позитивен старт на днешната реална търговия на Уолстрийт (от 16:30ч. наше време). Фючърсите на индекса на сините чипове DJIA се повишават с нови 165 пункта (или 0,66%), на S&P500 - с 0,41% и на Nasdaq100 - с 0,31%.
Основна подкрепа за новия подем на борсите в САЩ и в глобален план оказва стабилизацията на дълговите пазари, която води до намаляване на доходността на водещите облигации. Днес доходността на 10-годишните американски държавни облигации се понижава към 2,853%, отстъпвайки от 4-годишните върхове около 2,955%, достигнати на 21-ви февруари (най-високо ниво от януари 2014-а година). В същото време доходността на 10-годишните германски дългови книжа се понижава към едномесечно дъно от 0,64%, което е с цели 17 базисни пункта под двегодишния връх около 0,81%, достигнат по-рано този месец.
Доходността на т.нар. "периферни" еврооблигации също бележи понижение с между 3 и 4 базисни пункта въпреки наличието на известни притеснения преди предстоящите в недея (4-ти март) избори в Италия. В неделя ще бъдат оповестени и резултатите от гласуването сред членовете на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) относно постиганото по-рано този месец споразумение за коалиционно управление с консерваторите на канцлера Ангела Меркел.
Общият европейски фондов индекс Stoxx Europе 600 поскъпва в ранния следобед с 0,55% след повишение с 0,2% в петък и слабо седмично нарастване с 0,1%.
Германският индекс DAX30 се повишава с 0,4%, Френският CAC40 - с 0,54% и британският FTSE100 - с 0,56%.
Днешното леко отслабване на зелените пари спрямо останалите основни валути (понижение на доларовия индекс с -0,33%) допринася за повишаване на деноминираните в долари цени на металите, като фючърсите на златото нарастват с 0,72%, а тези на медта - с 0,15%. Това спомага за поскъпване на акциите на добивните компании и на общия индекс Stoxx Europe 600 Basic Resources с 1,69%.
През настоящата седмица вниманието на инвеститорите и от двете страни на Океана ще бъде насочено както към важния от политическа гледна точка неделен ден, така и към предстоящите изказвания на президентите на ЕЦБ и на Фед. По-късно днес Марио Драги ще говори пред икономическата комисия на Европейския парламент (от 16:00ч. наше време), а утре следобед (от 17:00ч.) новият управител на Фед Джером Пауъл ще даде своите първи показания по отношение на паричната и лихвена политика на централната банка пред финансова комисия на Конгреса на САЩ.

Станете почитател на Класа