Бизнесът иска да обърне принципа "парите следват студента"

Има нужда от въвеждане на нов механизъм за финансиране на висшето образование, което се заплаща от данъкоплатците, като той трябва да способства за насърчаване и задържане в заетост в страната на завършилите. За целта трябва принципът "парите следват студента" да се промени, смятат от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).

 

Бизнесът иска да обърне принципа "парите следват студента"

 

Не университетите да получават бюджетно финансиране, а студентите да получават на кредит средствата, необходими за тяхното обучение, които средства да внасят (по подобие на студентските такси сега) в избрания/приелия ги университет. Този кредит няма да се връща, ако завършилият висшето си образование специалист се реализира в страната за определен период. Студентите от дефицитни специалности следва да получават допълнителен кредит като несимволични стипендии, например 500 лева месечно.

 

Идеите си АИКБ са представили пред министъра на образованието и науката Красимир Вълчев на среща с МОН.

 

Индустриалците искат от образователната система да излизат повече студенти, завършили технически и природо-математически специалности и предлагат МОН да се съобрази с това при утвърждаване на държавния план-прием във висшето образование.

 

Председателят на АИКБ Васил Велев е заявил готовност от АИКБ да вземат активно участие и в информационните кампании за популяризиране на професионалното образование.

 

От Асоциацията отчитат институционализирането на резултатите от проект "Домино - за въвеждане на дуалното обучение в България". В следствие на активното участие на представители на АИКБ вече има дванадесет одобрени специалности за дуално обучение, като шест от тях са предложени от АИКБ, сред които "Промишлена електроника", "Автомобилна мехатроника", "Машини и система с цифрово-програмно управление" и др. А първите работодатели, възприели дуалната система на обучение, са членове на АИКБ.

 

По време на събитието беше представено и споразумението, което Министерство на образованието и науката и Асоциацията на организациите на българските работодатели ще подпишат, като допълнение към направените предложения за промени в законодателството. Чрез него ще се даде по-голяма възможност бизнесът да се ангажира с броя на паралелките, броя на учениците, профилите и специалностите на регионално ниво.

 

В допълнение на това национално представителните организации на работодателите ще участват активно при формирането на държавния план-прием.

Станете почитател на Класа