Ръст с едно на ум

Надува ли се нов балон на имотния пазар, или растящите цени са логична функция на голямото търсене, по-високите доходи и евтините жилищни кредити? Този въпрос витае в последните месеци отчасти и заради предупрежденията от Европейската комисия (ЕК) и призивите за повишено внимание от страна на БНБ.

Последните данни на Евростат от миналия месец, които се отнасят до третото тримесечие на 2017 година, наляха още масло в къкрещия огън на съмнението. Статистиката сочи, че за посочения период цените на имотите у нас са пораснали с 9% което е над два пъти повече от средното за ЕС (4.1 на сто). Всички родни експерти са единодушни, че в момента няма прегряване на имотния пазар, но някои макроикономисти смятат, че бумът на разрешителните за строеж в столицата може да даде тласък за негативна тенденция. От бранша на недвижимите имоти нямат притеснения за формиране на потенциален балон, но виждат други рискове пред сектора

Какви са притесненията

Евростат сочи, че България заема 7-о място по ръст на цените на имотите в ЕС. Лидерите по ръст на цените са Чехия (12.3%), Ирландия (12%), Унгария и Холандия с по сто на и Латвия 10,2 9,5%. Това само по себе си не е негативно, но в края на миналата година ЕК посочи имотния пазар като сектор, заслужаващ специално внимание, в последния си доклад за макроикономическите дисбанси. Според него може да се говори за тревожно надценен пазар на недвижимите имоти, защото цените на жилищата у нас растат с едни от най-ускорените темпове през последните 2 години в Европа на фона на високата задлъжнялост на бизнеса и домакинствата.

Сигнална лампа светна и откъм централната банка. В обзора на състоянието на банковата система за третото тримесечие на миналата година БНБ предупреждава, че "регистрираното нарастване на цените на недвижимите имоти крие риск от формиране на очаквания за продължаване и интензификация на тази тенденция, което да доведе до смекчаване на изискванията по отношение на съотношението между размера на новоотпуснатите кредити и стойността на ипотекираното недвижимо имущество ". В обръщение пред Асоциацията на банките в България управителят на БНБ Димитър Радев подчертава, че този въпрос е особено актуален с оглед на средносрочната перспектива за навлизане в нов възходящ лихвен цикъл. Постигането на индивидуални цели, свързани с показатели за кредитен растеж или пазарен дял, не трябва да бъде за сметка на адекватното оценяване и управление на кредитния риск, предупреждава гуверньорът.

"От гледна точка на ЕС цените на имотите в България са сигнал за макроикономически дисбаланси. Този ръст наистина е много по-висок от средното на ЕС и въобще за региона, в който се намираме, и като цяло отразява едно много сериозно оживление на имотния пазар, което според много анализатори най-вероятно е индикация за появата на нов балон на имотния пазар "пред коментира" икономист "главният икономист на Института за пазарна икономика (ИПИ) Десислава Николова, като се аргументира с бума на разрешителните за строеж. "Данните за разрешителните за строеж в София са на рекордно високо ниво, каквото не е имало, откакто е започнала въобще статистиката. Задминати са пиковете за 2007-2008 г. "добави тя.
Драгомир Николов

Станете почитател на Класа