Доларът се стабилизира над тригодишното дъно

Щатският долар парира част от солидните си загуби до тригодишни дъна, регистрирани през миналата седмица, намирайки известна подкрепа от нарастващата доходност на американските държавни облигации. Мнозинството участници на валутните пазари обаче остават негативно настроени по отношение на зелените пари, тъй като не са убедени, че неотдавнашната серия силни икономически данни от САЩ биха накарали Фед да предприеме по-агресивна от очакваното политика на затягане (повишаване) на лихвите ставки през новата година.
В понеделник индексът на долара спрямо останалите шест основни валути нараства с 0,35% към 89,39 пункта, парирайки малка част от спада през миналата седмица с 1,6% до тригодишно дъно около 88,45 пункта, който беше факт след коментари на американския финансов министър Стивън Мнучин по време на Световния икономически форум в Давос, интерпретирани от участниците на финансовите пазари като знак, че администрацията на Белия Дом може да възприеме политика на по-слаб долар. Зелените пари приключиха петъчната търговия с обезценка за седма поредна седмица, като това представляваше най-продължителното отслабване на долара от 2010-а година насам.
В началото на нова седмица доларът опитва да ограничи част от своите загуби благодарение най-вече на нарастване на доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ над важната бариера от 2,7% за пръв път повече от три години насам. Според днешни данни на FactSet доходността на дългосрочните американските дългови книжа се повишава към 2,724%, достигайки по този начин най-високо ниво от април 2014-а година.
Нарастващата доходност на държавните облигации на САЩ парира част от силното поскъпване спрямо долара през миналата седмица на еврото, британската лира и японската йена. В понеделник еврото се понижава с 0,48% към петдневно дъно от 1,2358 долара, отстъпвайки от негов тригодишен връх около 1,2537 нивото, достигнат за кратко през миналия четвъртък след края на редовното заседание на ЕЦБ. Известна подкрепа за днешното предпазливо понижение на еврото оказва и изказване на главният икономист на ЕЦБ Петер Прат, според което централната банка няма да прибърза с отказ от програмата за покупки на еврооблигации, известна като "количествени улеснения".
Понижението на единната европейска валута обаче изглежда ограничено от факта, че има нарастване и на доходността на немските държавни облигации, като днес доходността на 5-годишни дългови книжа на Германия излезе на позитивна територия за пръв път от края на 2015-а година, достигайки 0,013%. Трябва да се има предвид, че до неотдавна (към средата на 2017-а година), доходността на тези немски облигации беше отрицателна и на ниво от -0,39%. Лихвата на 10-годишните книжа на Германия пък се повишава към две и половина годишен връх от 0,625%, а на двегодишни краткосрочни книжа - до най-високо ниво от средата на 2016-а година около минус 0,51%.
Британската лира се понижава с 0,56% към петдневно дъно от 1,4057 долара, отстъпвайки от 19-месечен връх около 1,4345 нивото, достигнат през предходната седмица. В същото време доларът опитва известна стабилизация около 108,75 японски йени, след като в края на миналата седмица удари 4-месечно дъно около 108,29 нивото като реакция на коментари от Давос на управителят на Японската централна банка Курода, че инфлацията в страната вече доближава целевото ниво от 2 на сто.
Въпреки днешните опити за известна стабилизация, доларът се очертава да приключи първия месец на годината със солидна обезценка от около 3%, като според данни на Thomson Reuters през последното десетилетие, което включва и глобалната финансова криза от 2008-а година, зелените пари са претърпели едва десетина пъти подобни или малко по-големи загуби в рамките на месец.
Акцентът на финансовите пазари през настоящата седмица ще бъде поставен върху серия важни икономически данни от еврозоната и САЩ, както и към първото за годината заседание на Федералния резерв, което ще се проведе в сряда (31-ви януари). Във вторник Евростат ще представи предварителни данни за растежа на БВП на еврозоната през последното тримесечие, а Европейската комисия - резултати от нейното последно бизнес и потребителско проучване за януари. Другият ключов акцент през следващите дни на търговия ще бъде поставен върху петъчния доклад за състоянието на трудовия пазар и на нивото на безработица в САЩ през януари.

Станете почитател на Класа