Възход на Дау Джонс

При старта на търговията на "Уолстрийт" във вторник индексът на сините чипове DJIA успя да поскъпне за пръв път в историята над поредната психологическа бариера, този път в нивото от 26 000 пункта, като в същото време и останалите основни фондови индекси бележат поредни рекордни върхове.
Индексът DJIA нараства с 1,04%, или с цели 270 пункта, към нов исторически връх от 26 069 пункта, завладявайки поредната психологическа бариера. Това става факт само седем работни дни, след като индексът на сините чипове успя да преодолее нивото от 25 000 пункта (на 4-ти януари) и след дългия уикенд за американските пазари на акции поради вчерашния официалния празник за Деня на Мартин Лутър Кинг.
С днешното поскъпване над 26 000 пункта, индексът DJIA постави и нов рекорд по най-скоростно в историята негово нарастване с 1000 пункта, след като предходният рекорд беше поставен в началото на януари, когато за преодоляване на бариерата от 25 000 пункта бяха необходими 23 работни дни (от предходната бариера в 24 000 пункта)
В началото на днешната търговия широкият индекс S&P500 нараства с 0,66% към нов исторически връх от 2808 пункта, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,75% към рекорден връх от 7330 пункта.
Подкрепа за днешното поредно възходящо движение на пазарите на акции на "Уолстрийт" оказват силни финансови резултати за последното тримесечие на водещите фирми като компанията за здравно застраховане UnitedHealth Group Inc. и голямата банка Citigroup Inc. Акциите на UnitedHealth поскъпват с 2,49%, а на Citigroup - с над един процент.
На другия полюс са акциите на General Electric Co., които се понижават с 3,41%, след като конгломератът отбеляза, че прегледът на застрахователния портфейл на GE Capital ще доведе до такси в размер на 6,2 млрд. долара след облагане с данъци през четвъртото тримесечие на миналата година.
Трябва да се има предвид, че и Citigroup отчете загуби за 18,3 млрд. долара през последното тримесечие, тъй като приходи ѝ са били заличени от такси за 22 млрд. долара, свързана с новите данъчни разпоредби, които влязоха в сила от началото на 2018-а година. Подобни загуби записа и друга водеща банка - JP Morgan Chase при представяне на финансовия си отчет през миналата седмица.
Според редица анализатори и икономисти обаче, това представляват "счетоводни трикове" за отчитане на големи по размер загуби в края на всеки предходен данъчен режим (на по-високи данъци), така че компаниите да изтеглят печалбите си за новия данъчен режим, който през 2018-а година ще бъде при доста по-ниски данъчни ставки.

Станете почитател на Класа