Доларът пред поевтиняване

Ако най-интересната валутна двойка за спекулации през миналата година беше паунд – евро, то през тази година отново погледите са насочени към представянето на щатския долар спрямо европейската валута. Причина за това ще бъде конкуренцията между европейската и американската икономика, както и очакваните колебания вследствие на фискалните и монетарни политики, които се предприемат от двете страни на океана.
В момента едно евро се търгува за 1,22 долара и това е относително стабилна цена, около която котировките гравитират вече половин година. През тази обаче очакванията на водещи пазарни участници са щатската валута да се обезцени с около 5,7% и в крайна сметка стабилизирането да бъде около курс от 1,3 долара за евро, което прави около 1,5 лева за долар.
Курсът на долара има значение за част от енергетиката, както и за търговията с потребителска електроника, при които все още голяма част от цените на вносните стоки са в американска валута.
Покачването на еврото изглежда леко изненадващо, доколкото не в Европа, а в САЩ се предприема покачване на лихвените равнища, а към това може да се добавят и очакванията, че поне до края на годината Европейската централна банка няма да прекъсне политиката си на количествени облекчения, което също влияе за слабата позиция на единната валута.
В случая с щатския долар обаче по-силно влияние на пазарите ще оказват друг тип фактори. Според валутния стратег на Дойче Банк Джордж Салаверос пазарите вече са отчели в действията си по-високите лихви в САЩ и освен ако не се изпрати сигнал за извънредни стъпки в тази посока, то покупките на долар заради повишените лихви вече са се случили.
„С данъчната реформа, на която се даде ход в края на миналата година, държавата ще се изправи пред бюджетни дефицити от тип „близнаци" (състояние, при което държавата има дефицит както по бюджета, така и по текущата сметка на платежния баланс – бел. ред.) и възстановяването на баланса ще върви с покачване на курса на долара, но преди това той ще се понижи", смята Салаверос. Според икономиста нивото, около което еврото може да тества слабостта на американската валута, ще бъде 1,3 долара за евро.
Подобно мнение застъпва и Стивън Гало от „Капитал Маркетс", според когото след третото поредно качване на лихвите от страна на Федералния резерв пазарите реагират с много по-малка амплитуда в сравнение с тази при първите повишения.
За разлика от котировките на щатския долар при британския паунд се очаква цената му да остане почти без промяна спрямо еврото.
Анкета сред валутните стратези на водещи международни банкови институции показва, че определящо за котировките на лирата ще се окаже споразумението за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз. Постигането на разбирателство за гладка раздяла и нормални търговски отношения след това ще означава поскъпване до равнища от около 1,4 – 1,47 евро за паунд. За българите това ще означава цена над 2,7 лева за паунд, или поскъпване с около 22%. В случай че не бъде постигнато подобно споразумение между Брюксел и Лондон, по-голям губещ в краткосрочен план ще бъде британската валута, като отново допусканията са за изравняване на цената ѝ спрямо тази на еврото.
Стойността на паунда няма чак такова значение за българската икономика, доколкото към Обединеното кралство се реализира малка част от българския износ. Много сериозна маса от българската емиграция обаче е избрала именно Великобритания за установяване и ако няма благоприятна сделка с ЕС, преводите на българите от Острова ще имат значително по-ниска стойност спрямо сегашните.

Станете почитател на Класа