Деклариране на биткоина?

Близо 21 пъти е скочила цената на 1 биткойн на годишна база до 16 531,08 долара към средата на декември тази година по данни на Coindesc. Това означава, че при инвестиция от 10 хиляди долара в края на 2016 г., то сумата днес ще е набъбнала до 210 хиляди долара. Биткойнът обаче, макар и най-известната криптовалута, е само една от многото, които в момента се радват на невиждан интерес от страна на инвеститори и спекуланти.

Какви са данъчните последствия от подобни инвестиция?

В България липсва специално данъчно законодателство, което да третира сделките с биткойн и другите криптовалути, както и така нареченото „копаене". Националната агенция за приходите дава разяснения по темата, като се позовава на правилата и практиката в Европейския съюз, но сякаш не всички въпроси около данъчното облагане на криптовалутите получават отговор към момента.

„Националната агенция за приходите извършва надзор и контрол върху физическите и юридическите лица с цел да предотврати неплащането на данъци, но към момента криптовалутите се разглеждат като част от останалите финансови инструменти", коментира Росен Бъчваров, говорител на НАП, пред investor.bg.

Според Благовест Белев, основател на blockchain.bg, данъчната практика е синхронизирана към момента с европейската и пазарът не среща проблеми в тази посока.

Облагане на физическо лице

Доходите от продажба на биткойн (или други криптовалути) се третират като доходи от продажба на финансови активи, като облагаемият доход на лицето е сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка отделна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, определени за всяка отделна сделка. Доходите от продажби на биткойни се облагат с данък върху общата годишна данъчна основа и би трябвало да се декларират в годишната данъчна декларация до 30 април на годината, следваща годината на реализиране на доходите.

От НАП поясняват обаче, че при положение, че през годината едно лице е закупило повече биткойни или други криптовалути, отколкото е продало, следва да се има предвид че притежаването на финансовите активи няма да има данъчни последствия.

За целите на корпоративното подоходно облагане сделките с биткойни също се третират като сделки с финансови активи, поясни Таня Павлова, партньор в данъчната компания "Таксакта".

Така или иначе доходът от сделки с криптовалути в България се определя на годишна база и представлява разликата между сумата, за която даден човек е продал своите валути през дадена календарна година и сумата, за която ги е придобил. Ако той обаче не е на печалба, а на загуба, не дължи данък.

Станете почитател на Класа