Одобриха Пауъл за шеф на ФЕД

Банковата комисия на американския Сенат одобри днес кандидатурата на Джеръм Пауъл за нов централен банкер на САЩ, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.
Той бе подкрепен от всички в комисията с изключение на сенатор Елизабет Уорън. Тя мотивира решението си с опасенията, че Пауъл може да се включи в усилията на администрацията на Доналд Тръмп да отмени голяма част от закона "Дод-Франк", приет през 2010 г., за да укрепи регулацията в банковия сектор на страната, отбелязва АП.
Сега номинацията отива в Сената, където се очаква лесно да бъде приета.
Пауъл, който е член на Управителния съвет на Управлението за федерален резерв (Фед) от 2012 г., бе предпочетен от Тръмп, след като президентът реши да не номинира за втори мандат сегашната ръководителка на централната банка Джанет Йелън.
Фед е създадено на 23 декември 1913 г., за да води паричната политика на САЩ, като влияе върху паричното обращение и лихвите. Главната цел на централната банка е да достигне максимална заетост на населението, предотвратяване на кризи и поддържане на ниска инфлация.
Организацията обединява 12 федерални резервни банки в големите американски градове. Управителният съвет се състои от седем души и е ръководният орган на организацията. Редовите членове се назначават за срок от 14 години, а ръководителят на УФР - за четири години.

Станете почитател на Класа