Гърция в растеж

Гръцката икономика нарасна за трето поредно тримесечие - нещо, което се случва за пръв път от над десетилетие, съобщи Блумбърг. Това поставя перспективата през страната догодина да напусне спасителната програма на т.нар. Тройка - МВФ, ЕК и ЕЦБ.
Брутният вътрешен продукт е нараснал с 0,3% през трите месеца до септември, след като през предходното тримесечие се е увеличил с 0,8%, се казва в изявление на гръцкия статистически институт в понеделник. Спрямо година по-рано БВП е нараснал с 1,3%.
Гръцкото правителство и представители на "Тройката" в събота се споразумяха за редица икономически реформи, които страната трябва да предприеме в замяна на нови заеми. Изплащането, допълнено от повече пазарни промени през следващата година, ще помогне на правителството да създаде паричен буфер, тъй като се стреми да се подготви за излизането от спасителния план, когато срокът на програмата изтече през август 2018 г.
Докато третата поредна тримесечна експанзия осигурява известна икономическа стабилност, забавянето на темпа на растеж спрямо второто тримесечие ще затрудни постигането на ръст от 1,6% за тази година.
"За да достигне целта за растеж от 1,6% за 2017 г., гръцката икономика ще трябва да нарасне с 1,2% през последното тримесечие на годината", каза икономистът от Блумбърг Максим Сбайхи.
"Това е прекалено висока летва: през четвъртото тримесечие е по-вероятен ръст наполовина от това. Което би довело годишният темп на растеж само до 1,4% - по-близо, но все още под целта. "
Ръстът през третото тримесечие е свързан с 5% увеличение на износа, включително 9,8% увеличение на износа на услуги, който включва и ключовия туристически сектор на страната. Потреблението падна с 0,1%, докато инвестициите намаляха с 6,1% през тримесечието.

Станете почитател на Класа