ФЕД ще продължи да увеличава лихвите

Настоящият председател на Федералния резерв Джанет Йелън заяви в сряда, че централната банка на САЩ ще продължи с постепенното увеличаване на краткосрочните лихвени проценти, но в същото време не даде по-ясни сигнали какво възнамерява да направи централната банка на последното за годината заседание през декември.
Въпреки това пазарните участници и анализаторите очакват Фед да повиши основната си федерална фондова лихва с нови 0,25% на заседанието на 12-ти и 13-ти декември до диапазона между 1,25% и 1,50%.
В днешната си реч пред Съвместната икономическа комисия на Конгреса, Джанет Йелън отново даде предимно оптимистична оценка на поведението на икономиката през втората половина на тази година. Тя повтори и своето виждане, че неотдавнашният слаб растеж на потребителските цени "вероятно отразяват временни фактори" и че когато тези фактори избледнеят, тогава инфлацията ще се стабилизира около целевото ниво от 2 на сто. Подобно на последното си изказване преди седмица обаче, Йелън и днес показа несигурност относно тези свои очаквания. Възможно е и тази ниска инфлация да отразява нещо по-трайно, посочи тя пред американските конгресмени.
Г-жа Йелън не обърна специално внимание в днешната си реч на законодателните предложения за намаляване на данъците, но насърчи Конгреса да обмисли законодателство, което би могло да повиши производителността на работната сила и да увеличи нормата на заетост, включително и политики, които да насърчават бизнес инвестициите.
За да генерираме трайно увеличение на икономическия растеж, без да причиняваме твърде висока инфлация, ще трябва да се заемем с тези основни задачи, свързани със слаба производителност и по-бавният ръст на работната сила, отбеляза тя.

Станете почитател на Класа