Подновяваме търговията с животни с Турция

В началото на следващата, 2018 година, очакваме да се възобнови износът от България за Турция първо за дребния рогат добитък и впоследствие за едрия, каза пред журналисти днес министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.
Министър Порожанов и министърът на храните, земеделието и животновъдството на Турция Ахмет Ешреф Факъбаба дадоха съвместна пресконференция в сградата на МЗХГ. Министър Факъбаба е в страната начело на бизнес делегация от 150 турски бизнесмени. Те са в България по повод провеждането на българо-турски агробизнес форум. В хотел "Рамада" в столицата протекоха двустранни срещи за обмен на опит и добри практики в областта на земеделието между общо над 500 представители на турския и на българския бизнес, уточни министър Порожанов.
"Това, което е много важно, е този процес да бъде, от една страна, прозрачен, а от друга, контролиран, така че да не се компрометира още от началото от гледна точка на цени и качество на продукцията, която би била обект на търговия", подчерта министърът. Порожанов каза още, че личната му оценка е, че екипите на двете министерства са положили много големи усилия за над 10 предварителни срещи, включително и днешния бизнес форум, и за подготовка на търговските спогодби.
Четири месеца след първата ни среща в Анкара двете министерства и БАБХ имаха много интензивен контакт за възстановяване на сътрудничеството в областта на животновъдството и обмена на животни, които не са разплодни, подчерта и земеделският ни министър.
От 2012 г. освен за разплодните търговията с животни беше преустановена, припомни той. "В момента по отношение на ветеринарни сертификати, форма, изисквания и други чисто бюрократични, но много важни формалности, проблемите са разрешени", добави Порожанов.
Постигнатите днес договорености са резултат от маратон от доста интензивни и успешни срещи, подчерта от своя страна министър Факъбаба. Той благодари за изключителното, по думите му, домакинство на страната ни. "Минахме по един маратон от много успешни срещи, екипите продължават тези срещи. Когато има наличност на стоката, която търся при комшиите, бих предпочел да я взема от тях", коментира турският министър на земеделието.
Предстои ревизия на политиката по отношение на вноса и износа между България и Турция. Целта
На въпрос какви проблеми е трябвало да преодолеят двете страни, за да се възобнови търговията с животни, министър Порожанов посочи, че досега не е имало изчистени ветеринарни сертификати, както и търговски квоти, поради факта, че Турция е страна извън ЕС. Друг проблем са заболяванията при животните. Проблемите в тази област ще бъдат доизчистени на ниво заместник-министри, а двамата министри изразиха надежда, че това ще стане по най-бързия начин.
През последните месеца не са обсъждани възможности за обмен на техника. Обект на разговори обаче в хотел "Рамада", където заседават бизнес делегациите, ще бъдат всички аспекти от семената до торовете и препаратите за растителна защита, каза министър Порожанов.

Станете почитател на Класа