Спад в търсенето на злато

Спад в търсенето на злато с 9% на годишна база – това показват данните за третото тримесечие на 2017-а. Общото търсене на световните пазари е ограничено до 915 тона. Още по-голям е спадът от началото на годината до края на октомври – за тези 10 месеца търсенето на ценния метал е намаляло с 12%.
Базираните на инвестиционните метали фондове отбелязаха поредно тримесечие на ръст в привличане на инвестиционно злато, с което оперират, но едва със скромните 18,9 тона. За сравнение през същия период на 2016-а „хартиеното злато" привлече над 144 т в активите си. Така че в случая може да се говори по-скоро за ръст, който буди притеснение.
Отчита се спад на търсенето и от големите производители на златни бижута, които са закупили 17 т злато по-малко спрямо 2016 година. Основна причина са значително по-ниските продажби на бижута и монети в Индия заради нови данъци върху бижутата, както и променените закони за внос и износ на златни продукти под 20 карата. Тези промени, чиято цел е да се преборят с черния пазар на злато в Индия, са главна причина за намаленото търсене – 23% по-малко продажби на изделия от благородния метал в периода юли – септември т.г. спрямо същия период на миналата година.
Макар да не изглеждат толкова страшни, съвкупността от данни за третото тримесечие на тази година буди притеснение – спадът в търсенето на инвестиционното злато бележи 9-годишно дъно; рязко надолу, с почти 100 т, пада закупеното злато за инвестиционните портфолиа на ETF продуктите; има спад и при търсенето от страна на бижутерската индустрия.
Но не всички цифри светят в червено. Макар и с по-консервативен подход, физическите лица, инвестиращи в златни монети и кюлчета, са закупили близо 17% повече (общо 222,3 тона) от юли до септември т.г. спрямо миналогодишния период. Покупките идват предимно от Китай, по време на спадове в спот цената на ценния метал.
Има ръст и в използването на златото в технологичния сектор. Настъпването на IOT технологиите (интернет на нещата), както и пиковото производство на мобилни и смарт телефони и устройства, движи със сериозни темпове нагоре производството на чипове и други компоненти, съдържащи злато. Централните банки също увеличават покупките си на злато, като ръстът е 111 тона, или 25 процента.

Станете почитател на Класа