Да плаща ли данъци кралицата?

Най-голямото име, което изпъква от последното публикуване на информация за офшорни трансакции „Досиета от рая", е това на британската кралица Елизабет II. Документите разкриват, че херцогството Ланкастър, което управлява нейното лично богатство, инвестира милиони във фонд на Каймановите острови. Много от нейните поданици се чувстват объркани. Лидерът на Лейбъристката партия Джеръми Корбин смята, че тя трябва да се извини, въпреки че няма никакви данни за неправомерно действие. Но всъщност въпреки офшорните си сделки кралицата не плаща по-малко данъци, а повече, отколкото изисква законът.
Като държавен глава тя се ползва от много странни изключения. Съгласно британското право гражданското и наказателното производство не могат да бъдат прилагани срещу суверена. Паспортите се издават от негово име, затова не е необходимо той да притежава такъв.
Тези странности се разпростират и върху данъците, които се събират от служба, наречена „Приходи и митници на Нейно Величество". Суверенът е законово освободен от данъци върху доходите, капиталовите печалби и наследствения налог. В това има определена логика, защото се очаква кралицата да бъде безпристрастна по отношение на правителствената политика и може да бъде повлияна в преценката си, ако политическите решения за данъците определят нейните доходи. (Този аргумент е донякъде подкопан от енергичното лобиране пред правителството от нейния наследник принц Чарлз, който също се оказа инвеститор в офшорни зони.) И други монарси се радват на подобни изключения: холандският крал не плаща данък върху доходите си, постъпили от Нидерландия.
И все пак има разлика между това, което законът повелява, и това, което се случва в действителност. През 1992 г. избухна скандал заради това, че данъкоплатците трябваше да покрият средствата за ремонта на замъка Уиндзор, който пострада при пожар. Оттогава кралицата се съгласи да плаща данък върху два от трите ѝ източника на приходи.
Първо, тя плаща данъци върху частния си доход, като например приходи от инвестиции. Детайлите за техния размер не са публични, но това се отнася за всеки. На второ място, тя плаща данъци върху някои приходи и капиталови печалби от „Личния портфейл", който е частично финансиран от херцогството на Ланкастър, което е в центъра на „Досиетата от рая". През последната финансова година нетният приход на херцогството е 19,2 милиона паунда, така че вероятно кралицата е платила над 8 милиона лири данък върху дохода. Третият ѝ доход – суверенната субсидия, не се взема под внимание за целите на данъчното облагане, тъй като се използва за разходи, свързани с нейната официална работа.
Кралицата плаща доброволно и местен налог. Бъкингамският дворец е регистриран като имот клас „H", което означава 1,376 млн. паунда имуществен данък годишно.

Станете почитател на Класа