Стартъпи и сървъри измерват успеха

Юрист по образование, онлайн предприемач и инвеститор в стартъпи по призвание. Това е накратко професионалният път дотук на Любен Белов, един от двамата създатели на „Нетинфо", а днес инвеститор в стартиращи компании, основно от IT-индустрията, чрез LaunchHub Ventures. Белов е поредният участник в НоваториТЕ – ежемесечно предаване за технологии, организирано от платформата за гражданско участие MOVE.BG и част от инициативата EDIT.bg. Всеки епизод от предаването разказва за една конкретна индустрия през перспективата на успешни български предприемачи в нея. Кои са те, ще научавате и от страниците на „Икономист", а целите разкази могат да се гледат в youtube.
Любен Белов завършва право през 1994 г., но така и не се отдава на тази си кариера. Сам казва, че първите четири години се е занимавал с каква ли не търговия – на ценни книжа, валута, стоки, производства. Нещата коренно се променят през 1998 г., когато един от най-добрите му приятели, Виктор Пенев, до този момент инвестиционен банкер в GP Morgan, му предлага да направят интернет компания. "Заведе ме при един друг приятел, който работеше в президентството, за да включим компютъра и да видим какво е това интернет. И аз подсъзнателно видях ползи от виртуалната реалност – може да търсиш ресторанти, да гледаш филми и т.н.", спомня си шеговито Белов.
Двамата създават компанията "Нетинфо", като си поделят собствеността 50 на 50. Първоначално започват с лични спестявания от по 15 000 долара, после включват и външно финансиране. "Беше лесно, защото беше зората на интернет балона. Всяко нещо, което имаше в името си интернет, се финансираше", казва Белов.
Очаквано най-голямото предизвикателство в началото пред такъв тип компания е достъпността до нея заради слабото развитие на интернет в България. Първият им офис е в апартамент с две стаи. Това е времето на модемния интернет, който издава специфични звукове при влизане на посетител в сайта. Първият служител на „Нетинфо" е съпругата на Белов, а първият продукт - "Нетинфо.то", включващ четири секции – киноновини със Сашо Грозев, модна рубрика на Радост Драганова, entertainment с Орфи и фотографии с Ангел Цветанов.
Година по-късно Любен и Виктор купуват интернет портала Guvetch.bg, създаден в Пловдив, което е и първата сделка в интернет историята на България. Другото голямо придобиване е през 2006 г., когато в портфолиото на „Нетинфо" влиза Vbox7.
Абонати на квадрат
Големият бизнес бум е пощата abv.bg, чието създаване е отнело няколко месеца работа. "Спомням си, че заминахме за Чехия да посрещнем новата 2000 г. На тръгване имахме 50 – 100 потребители на пощата, когато се върнахме на 2 януари, вече имахме 3000 нови абонати. На всяко тримесечие се удвояваха", разказва Любен Белов. От опита си с abv.bg започва да мери успеха и по нетрадиционна формула – дошъл е, когато имаш толкова много потребители, че да нямаш пари да купуваш сървъри за тях. Затова започнал да пуска реклама на IBM в abv.bg, за да му предоставят сървъри.
С успеха на abv.bg компанията започва да се съизмерва с международните си конкуренти. И да трупа както самочувствие, така и разочарования. "Най-черният ми ден беше през 2003 г., когато Gmail пуснаха пощата си с огромна памет. Нашата беше 3 мегабайта, а тяхната много над 25 мегабайта", спомня си Белов.
Много причини стоят зад продажбата на "Нетинфо". "Ние с Виктор работим по-добре, когато сме разделени от океан. През април 2007 си сменихме ролите - той стана изпълнителен директор, а аз член на Надзорния съвет. Неговата стратегия бе експанзията, а аз и част от инвеститорите искахме да има повече пари в касата. Тогава стана ясно, че може да се продадем на добра цена", разказва Белов.
През 2008 г. „Нетинфо" е продадена за 50 млн. долара. Купувач е „Санома мегазинс интернешънъл" (SMI), част от издателското звено Sanoma Magazines на финландската SanomaWSOY. По това време екипът на компанията е от 127 души, държи 50% от онлайн рекламата в страната и се използва от близо 80% от потребителите на българското интернет пространство.
От дистанцията на времето предприемачът Белов може да извади поне два важни урока от развиването на бизнес в българската интернет среда. Първият е да се заобиколиш с правилните хора – такива с вътрешна култура да вземат решения съобразно интересите на компанията. Другият урок е за нуждата от честност и прозрачност в офиса. "В най-тежките времена, когато нямахме пари за заплати, влизах в офиса на пръсти и само на съпругата си разказвах как може да се излезе от ситуацията. А тя ми казваше – иди и ги разкажи тези неща на хората", спомня си Белов.
Съветът му към начинаещите предприемачи е да не мислят как след време ще продадат компанията си и колко могат да спечелят. Създайте устойчив бизнес, купувачите след това сами ще се появят, казва създателят на „Нетинфо".
Промяната идва с JEREMIE
Последният засега етап от професионалния му път, този на инвеститор, също е осеян с грешки в началото. През 2007 г. Белов създава инвестиционната компания „София Венчърс". "Отново се учех в движение. Направихме една ужасна инвестиция в Сърбия. Но пък bg-mamma беше една от компаниите, в които инвестирахме, създадохме и mytv".
Няколко години по-късно, през 2012 г., с подкрепата на Европейския инвестиционенфонд идва ред на компанията за рисково финансиране LAUNCHub Ventures. В нея Белов се утвърждава като една от водещите в този сектор у нас и до момента чрез нея са се финансирали над 70 стартъпа. Защо чак през 2012-а? Защото дотогава в България няма инвестиционен пазар, категоричен е Белов. Нещата се задвижват със стартирането на дейността на Европейския инвестиционен фонд и основно на инициативата JЕREMIE у нас.
"Общо взето JEREMIE свършиха доста голяма част от работата за развитието на стартъп екосистемата. Те подпомогнаха създаването на процес, на процедури, на необходимите играчи. Аз продължавам да си мисля, че ако те не бяха катализирали нещата, най-вероятно и сега нямаше да сме доникъде. Появи се знанието да се правят инвестиции в стартъпи, промени се манталитетът", казва Белов.
Първият LAUNCHub фонд започва с по-скромни инвестиции – до 30 000 евро срещу дялово участие в стартиращата компания. Добре представящите се на следващ етап стартъпи получават и вложения до 200 000 евро. Опитът от първия инвестиционен цикъл показва лесни първа и втора година, но трудна трета - „не се виждаха новите компании победители". С четвъртата завършва този инвестиционен период и започва подготовката на новия.
Вторият LAUNCHub фонд увеличава размера на инвестициите – от 300 000 до 700 000 евро първоначална и до 1,5 милиона евро последваща. Има и промяна в стратегията: "Отказахме се да гледаме чисто потребителски продукти. Не смятам, че Instagram ще излезе от нашия регион. Инвестираме в българската диаспора, в българи, които работят в чужбина", казва Белов. По данни към края на 2016 г. фондът е привлякъл 18 млн. евро,15 млн. от които са от Европейския инвестиционен фонд, а 3 млн. – от частни инвеститори.
А какво е важно за инвеститорите в стартъпи – да видят отдадени на бизнес идеята си основатели, издръжливи и емоционално устойчиви. В повечето случаи това гарантира и успешно и устойчиво развитие на бизнес идеята, показва опитът на Любен Белов.
Драгомир Николов

Станете почитател на Класа