Поскъпване на еврото

Еврото поскъпна за кратко спрямо щатския долар и британската лира, намирайки подкрепа от добра възходяща ревизия на прогнозите на ЕК за икономическия растеж в еврозоната през настоящата година. В оповестен по-рано днес есенен доклад, Комисията вече очаква нарастване на БВП на еврозоната с 2,2% през 2017-а година при пролетна прогноза за доста по-анемичен растеж от 1,7 на сто, като това би представлявало най-солидна експанзия в региона от десетилетие насам. За 2018-а година вече се очаква икономически растеж от 2,1% вместо експанзия с 1,8%, каквито бяха предходните прогнози на ЕК.
Подкрепа за днешния отскок на единната валута оказва и рязкото повишаване на доходността на еврооблигациите. Трябва да се има предвид, че през последните две седмици доминираха покупките на държавни облигации от еврозоната след решението на ЕЦБ от 26-и октомври да намали от началото на 2018-а година наполовина месечния размер на покупките си на активи (до 30 млрд. евро от 60 млрд. евро), но в същото време банката удължи действието на програмата за "количествени улеснения" до септември догодина. Последвалите покупки на облигации на европейския дългов пазар доведоха до понижаване на тяхната доходност, което от своя страна допринесе и за спада на еврото по-рано тази седмица до 4-месечно дъно от 1,1554 щатски долара.
Днес обаче има продажби на еврооблигации и скок на тяхната доходност, като доходността на 10-годишните немски облигации нараства с 4 базисни пункта към 0,37%, изтласквайки се от вчерашното двумесечно дъно около 0,31%. Доходността на 10-годишните португалски книжа пък нараства с 8 пункта към 2,09%, на испанските книжа - с 6 пункта към двуседмичен връх от 1,55%, а на 10-годишните дългови книжа на Италия - със 7 базисни пункта към 1,81%, отскачайки от техни едногодишни дъна.
Това допринесе за внезапно поскъпване на еврото с около 0,4% към тазседмичен връх от 1,1644 долара, след което обаче единната валута върна назад към 1,1600 нивото. Единната валута нарасна и към тридневен връх от 0,8874 британски лири.
Днешното напрежение на азиатските и на европейските пазари на акции обаче доведе до поскъпване на японската йена с оглед на нейния статут на "валута-убежище". Щатският долар се понижи до най-ниско ниво от началото на ноември около 113,24 йени, докато еврото отправи поглед към двумесечното дъно около 131,40 йени, достигнато по време на търговията в сряда.
Вниманието на инвеститорите остава насочено към новини около данъчната реформа в САЩ с оглед на факта, че днес републиканските сенатори ще трябва да представят техния данъчен законопроект, който може да се различава от този на законотворците - републиканци от Конгреса. Има притеснения, че различията между двата данъчни законопроекта могат да се окажат толкова големи, че да попречат на скорошното приемане и въвеждане на дългоочакваното съкращаване на данъчните ставки.

Станете почитател на Класа