ЕБВР повиши прогнозата си за икономическия растеж на България

 

Институцията е повишила с 0.3 пункта до 3.5 процента прогнозата за тази година и с 0.2 пункта до 3.2 процента за догодина, сочат данните от доклада, публикуван на сайта на банката.

 

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) днес преразгледа към повишение очакванията си за икономическия растеж на България за 2017 и 2018 година.

 

Институцията е повишила с 0.3 пункта до 3.5 процента прогнозата за тази година и с 0.2 пункта до 3.2 процента за догодина, сочат данните от доклада, публикуван на сайта на банката.

През 2017 и 2018 година, според ЕБВР, икономическият растеж на страната ни ще бъде движен от частното потребление и инвестициите, като фискалната консолидация продължава, а приносът на нетния износ за растежа остава отрицателен заради силното вътрешно търсене.

 

След като нарасна с 3.9 процента през 2016 година, брутният вътрешен продукт (БВП) на България се увеличи с 3.6 процента и 3.9 процента за първите две тримесечия на 2017-а. Частното потребление стана основен двигател на растежа тази година в резултат на дефицитния пазар на труда, 10-процентово повишаване на средната заплата на годишна основа и засилващо се потребителско доверие, отбелязва международната банка.

 

Правителствените разходи останаха под натиск заради бюджетното затягане и прехода към нов програмен период на финансиране от ЕС, което доведе до бюджетни излишъци през 2016 година и първите три тримесечия на 2017 година, констатира ЕБВР.

 

След три поредни години на спад, през 2016-17 година инвестициите нараснаха, движени от частния сектор, пише още в частта за България. В резултат на засилващото се вътрешно търсене, което е двигател на вноса, приносът на нетния износ към растежа обаче е станал отрицателен през първата половина на тази година, допълва банката.

 

Като цяло за региона на Югоизточна Европа ЕБВР очаква средният растеж да се ускори, достигайки 3.6 процента през 2017 година, след което да се забави до 3.3 процента през 2018 година. Няколко страни, особено Румъния и Турция, се радват на темпове на растеж, сравними с предкризисните нива от средата на миналото десетилетие, изтъква банката.

 

Станете почитател на Класа