Растат продажбите на дребно в ЕС

Продажбите на дребно в 28-те страни от Европейския съюз (ЕС) се повишиха с относително умерено темпо през септември, като в същото време отбелязаха символичен растеж в България, показват данни на Евростат.
За разлика от аналогичните доста добри данни в рамките на еврозоната, търговията на дребно в ЕС през септември се увеличи с 0,3% спрямо август, когато нарасна с 0,5 на сто (добра възходяща ревизия от предходна оценка за стагнация).
Продажбите на автомобилни горива се свиват в началото на есента с 0,6%, докато продажбите на храни, напитки и тютюневи нарастват с 0,9%, а тези на нехранителните стоки се понижават с 0,1 на сто.
На годишна база обаче растежът при продажбите на дребно се ускори през септември до 3,5% от 3,0% през август (солидна възходяща ревизия от скромно повишение с 2,0%), отбелязвайки най-солиден подем от ноември 2016 година насам.
Най-здраво повишение при търговията на дребно на месечна база беше регистрирано в Ирландия (скок с 1,4%), следвана от Дания (с 1,3%), Люксембург (с 1,3%) и Франция (с 1,2%), докато най-силно понижение на продажбите на дребно беше отчетено в Обединеното крластво (спад с 2,2%), Хърватия (с 1,9%) и Литва (с 1,0%).
Рекордът при продажбите на дребно на годишна база държи Румъния (повишение с цели 14,0%), следвана от Малта (с 9,8%) и Ирландия (с 8,2%), докато най-солидно и единствено понижение беше отбелязано в Люксембург (спад с цели 25,3%).
За разлика от относително добрите осреднени данни за целия ЕС, Евростат отчита по-слабо нарастване на продажбите на дребно в България за втори пореден месец.
Според европейската статистика продажбите на дребно в нашата страна нараснаха през септември с едва 0,1% след тяхно повишение с 0,2% през август (низходяща ревизия от предходна оценка за ръст с 0,4%). По този показател България е една от двете страни заедно с Белгия, която е отбелязала най-слаб растеж при търговията на дребно, изключвайки други пет членки, отчели свиване на продажбите на дребно в началото на есента.
Растежът на продажбите на дребно в България на годишна база се забави през септември до 2,4% от 3,0% месец по-рано (низходяща ревизия от предходна оценка на Евростат за повишение с 3,0%), но въпреки това търговията на дребно в нашата страна бележи устойчив годишен ръст за двадесети пореден месец.

Станете почитател на Класа