Биткоина е балон

Главният изпълнителен директор на банката Credit Suisse Group Тиджан Тиам определи ясно своята позиция спрямо биткойна, присъединявайки се към растящия брой високопоставени банкери и финансисти, които имат негативно отношение относно драматично поскъпващата водеща криптовалута, съобщи Ройтерс. На пресконференция в Цюрих в четвъртък Тиджан Тиам заяви: "От това, което можем да идентифицираме, единствената причина днес да купим или продадем биткойн е да спечелим пари, което е същинската дефиниция на спекулация, същинската дефиниция на ценови балон."
Това изказване на шефа на Credit Suisse беше факт в същия ден, в който водещата криптовалута поскъпна драматично с над 11%, пробивайки за пръв път над психологическата бариера от $7000. По време на днешната търговия стойността на биткойна нараства с нови около 5% към пореден исторически връх около $7405.
В основата на скока на цената на криптовалутата последни дни стои новината от по-рано тази седмица, че най-голямата борса в света за търговия на дериватни финансови инструменти - Чикагската, планира да стартира до края на годината търговия на биткойн фючърси.
От началото на годината цената на биткойна нарасна с 700%, като само в рамките на последните седем седмици неговата стойност се удвои, допринасяйки за нарастване на общата пазарна стойност на всички налични криптовалути до рекордни нива от над $190 млрд. Пазарната стойност само на наличните биткойни пък вече достигна около $120 млрд., надвишавайки по този начин стойността на водещи американски компании като American Express и Goldman Sachs Group, чиито пазарни капитализации са в размер съответно $83 млрд. и $95 млрд.
Изказването на Тиджан Тиам е аналогично на това, което направи през септември главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън, когато той определи биткойн като "измама, която в крайна сметка ще се взриви". Тогава той превзе заглавия на световната финансова преса като предложи бруталното премахване на биткойна, определяйки криптовалутата като измама и като ценови балон, който е по-лош дори от лудостта по луковиците на лалетата преди близо 400 години и подчерта, че това "няма да свърши никак добре". Основателят на най-големия хедж фонд в света Bridgewater Associates - Рей Далио също заяви през септември, че криптовалути като биткойн отговарят на критериите на неговата фирма за т.нар. пазарен ценови балон.

Станете почитател на Класа